Terug naar overzicht

Floris Kaayk wint kunstprijs Volkskrant

Videokunstenaar Floris Kaayk, oud-student en nu gastdocent aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost, heeft de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2014 gewonnen. Dat werd afgelopen zondag bekendgemaakt tijdens de uitzending van het programma Kunststof TV.

De jury wees oud-kunststudent Kaayk, op dit moment verbonden als gastdocent aan de master Animatie, unaniem als winnaar aan. De Volkskrant Beeldende Kunstprijs is een jaarlijkse prestigieuze oeuvreprijs voor jonge kunstenaars. De winnaar ontvangt 10.000 euro.

Floris Kaayk studeerde in 2006 cum laude af aan de bachelor Animatie. In het voorjaar van 2012 was hij heel even “wereldberoemd” dankzij het online mediaproject Human Birdwings, waarin hij als ingenieur Jarno Smeets deed alsof hij kon vliegen met zelfgebouwde vleugels. In De Wereld Draait Door onthulde de kunstenaar dat alles een hoax was, een experiment in storytelling.

Virtuoos
In Kunststof TV prees juryvoorzitter Sanne Wallis de Vries de animaties en semi-documentaires van de oud-student. De jury vond: ‘Hedendaagse vraagstukken worden verpakt in slimme, virtuoos uitgevoerde films, waarin fantasie, reële angsten en dromen, technologie en humor samengaan. Die kunnen – en dat is uniek – zowel binnen als buiten de kunst bestaan. Moeiteloos schakelen ze van museumzaal naar Facebook en van filmfestival naar televisieprogramma. Dat is kunst van een nieuwe soort en een nieuwe generatie.’

Kaayk rekt volgens de jury zijn eigen grenzen op, maar weet ook wanneer hij andere specialisten moet inschakelen bij zijn vaak complexe producties. ‘Dat hij intussen de verleiding van het commerciële circuit weerstaat, een volstrekt eigen koers vaart en zich met elk werk weet te vernieuwen maakt dat wij reikhalzend uitzien naar wat nog komen gaat’, aldus het juryrapport.

Publieksprijs
Samen met Kaayk behoorden ook oud-studenten Emma van der Put en Maartje Korstanje tot de vijf nominaties voor de Volkskrant Beeldende Kunstprijs 2014. Zij maken nog kans op de publieksprijs. Het werk van de vijf genomineerden is nog tot en met 11 mei te zien in het Stedelijk Museum Schiedam. Bezoekers kunnen tot dan op hun favoriet stemmen. Op 11 mei wordt de publieksfavoriet bekendgemaakt.

Lees hier het interview dat Floris Kaayk gaf aan de Volkskrant na het winnen van de prijs.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?