Terug naar overzicht

Hogescholen willen strenger selecteren

Hogescholen moeten meer mogelijkheden krijgen om instroomeisen te stellen aan studenten. Die oproep deed Thom de Graaf, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, zojuist aan minister Bussemaker.

Kwaliteit en studiesucces liggen niet vanzelfsprekend in elkaars verlengde, zei De Graaf vandaag bij opening van het jaarcongres van de Vereniging Hogescholen. ‘Natuurlijk willen we allemaal dat de lat hoog ligt. Maar: you can’t have your cake and eat it too. Studiesucces is buitengewoon moeilijk te beïnvloeden voor hogescholen, omdat zoveel externe factoren in het spel zijn.’

Rendementscijfers
Toch worden hogescholen in ‘de Haagse werkelijkheid’ aangesproken op rendementscijfers en prestaties. Instellingen lopen daar niet voor weg, benadrukte De Graaf, maar kwaliteit moet boven rendement gaan. En als de politiek wil dat de hogescholen meer studenten sneller later afstuderen, moeten ze meer mogelijkheden krijgen om extra eisen te stellen.

De pabo’s bijvoorbeeld, kunnen het niveau alleen drastisch verhogen als ze eisen mogen stellen aan het taal- en rekenniveau van eerstejaars, hield De Graaf zijn gehoor voor. Met name mbo’ers zouden lang niet altijd over de lat kunnen springen. ‘Ook ik wil graag de toegankelijkheid van het hbo bewaken, maar niemand heeft er iets aan als een groot gedeelte van de studenten er na een jaar al weer mee moet ophouden. Ik vind het teleurstellend dat de politiek dat niet onder ogen wil zien, maar ons wel de maat wil nemen. Dat moet anders.’

Punt. Of had jij nog wat?

Lianne

Als je eisen gaat stellen aan belangrijke onderdelen van een opleiding zoals bij de PABO de taal zijn de studenten beter op één niveau. Aan de andere kant veel deden niks op HAVO en doe HBO het uitstekend. Deze mensen verdienen toch ook een kans?

2014-04-22 13:45:21

Piet

Ik snap je punt wat betreft 'het kaf van het koren scheiden'. Zelf ben ik dan wel een 'laatbloeier' wat betreft studiemotivatie, maar het merendeel blijft inderdaad maar wat 'aanklooien', wat ten nadele is van het hoger onderwijs.

2014-04-17 14:04:13

@piet

Dan had je beter je best moeten doen op de havo Hoe meer selectie hoe beter, dit is een goede stap om het overvloed aan werkzoekende te beperken, zo scheid je het kaf van het koren. op deze manier wordt het onderwijs naar een hoger niveau getild

2014-04-17 13:13:27

Piet

We lijken de USA een beetje achterna te gaan. Selecteren aan de poort o.b.v. cijfers, achtergrond en motivatie kan, maar ik vraag me sterk af hoe zo'n grens dan bepaald wordt... Zelf heb ik de HAVO met 6'jes gehaald en nu haal ik gemiddeld een 8...

2014-04-17 12:38:23

Meer lezen?