Kwaliteit cashewnoten kan omhoog

    Cashewnoten zijn eigenlijk nog lekkerder als ze geen wereldwijde routes afleggen. Er kunnen verbeterslagen worden gemaakt in het logistieke proces. Avansstudenten Luuk en Lennart doen er onderzoek naar, in Ghana.

    Bedase Avansstudenten Luuk Visscher en Lennart Blokland (Bedrijfskunde MER) doen in Ghana voor hun afstuderen onderzoek naar het logistieke proces van ‘Raw Cashew Nuts’. De studenten lopen stage bij Trade & Development Group, een handelsorganisatie gespecialiseerd in de in- en verkoop van cashewnoten.

    ghana6-max

    Vakantiewerk in Vietnam
    De studenten hebben deze opdracht verworven naar aanleiding van vakantiewerk in Vietnam. ‘Daar hebben we kwaliteitscontroles uitgevoerd op Raw Cashew Nuts. Het bleek dat de geteste kwaliteit in Vietnam lager was dan die in Afrika, met name in Ghana.’

    In een aantal Afrikaanse landen worden cashewnoten verbouwd; Benin, Burkina Fasso, Togo en Ghana. In dat laatste land werd in 2012 meer dan 20.000 kubieke ton rauwe cashewnoten geproduceerd. ‘De noten worden verkocht aan fabrieken in Vietnam en India die de Raw Cashew Nuts verwerken’, legt Luuk uit.

    ghana5-max

    Logistiek proces
    ‘Trade & Development Group koopt deze dan weer op, en vervolgens worden de cashewnoten getransporteerd naar Nederland en aan verschillende partijen verkocht.’ Luuk: ‘De organisatie waar wij dit onderzoek voor uitvoeren, is van mening dat er verbeterslagen gemaakt kunnen worden in het logistieke proces waardoor de kwaliteit van het product geborgd wordt.’

    De studenten hopen deze zomer de uitkomsten van hun onderzoek te kunnen toetsen. ‘We hopen weer terug te kunnen gaan naar Vietnam om opnieuw kwaliteitscontroles uit te voeren.’

    ghana1-max

    ghana4-max

    Meer artikelen over

                   

    Deel dit artikel

    Reageer op dit artikel

    * Verplicht veld

    Reacties

    • een kat

    • @–

      Ik vond het anders vrij informatief.

    • echt serieus, dit boeit toch echt helemaal niemand?