Terug naar overzicht

Smeris: mooier dan de werkelijkheid

Smeris is geen vernieuwende politieserie, maar met hoofdrollen voor Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven wel de moeite waard.

Theo Kamp (Jeroen van Koningsbrugge) is de meest onstuimige rechercheur moordzaken van Tilburg. Als hij voor de zoveelste keer buiten zijn boekje gaat in het onderzoek naar topcrimineel Freddy van Nuenen, wordt Theo van de zaak gehaald en gedegradeerd naar het hennepteam. Hij wordt gekoppeld aan de meest onberispelijke rechercheur: Willem Niessen (Dennis van de Ven). Desondanks is Theo niet van plan zijn onderzoek op te geven.

Ruwe kant van de stad
De BNN-serie is opgenomen in Tilburg. In de eerste aflevering krijg je een inkijkje in het wietwereldje. Kijkers maken vooral kennis met de ruwe kant van de stad. Al doen idyllische shots van de Tilburgse skyline met een verlichte Westpoint, het kantongerecht, het gebouw van de Kamer van Koophandel en de Schouwburg anders vermoeden. Tilburg wordt neergezet als een soort ‘bruisende metropool’ met moderne gebouwen. Terwijl dit in werkelijkheid waarschijnlijk meer dan tegenvalt.

Brabants
Er is nog geen spectaculaire verhaallijn te bekennen in de eerste afleveringen, mogelijk komt dat nog. Maar natuurlijk, zoals we van Van Koningsbrugge en Van de Ven zijn gewend, zit er een perfecte dosis humor in de serie. Sommige scènes lijken wel heel erg gemaakt en dialogen lopen niet altijd even soepel. Met achtergrondmuziek als ‘Brabantse nachten zijn lang’ en een ietwat ongeloofwaardig dialect, is het ‘Brabantse’ ver doorgevoerd in de serie. Wederom een beetje mooier dan de werkelijkheid?

Eerlijk gezegd ben je als Tilburger in eerste instantie meer bezig met het herkennen van plekken, dan echt volgen van het verhaal. Smeris is een politieserie als ieder ander, onderscheidt zich tot op heden enkel van Nederlandse concurrentie vanwege het zegevierend duo Van Koningsbrugge en Van de Ven. Desondanks wordt de serie goed bekeken – al kelderen de kijkcijfers wel –  en is een tweede seizoen aangekondigd.

Smeris wordt elke maandagavond om 20.25 uur uitgezonden op Nederland 3.

Punt. Of had jij nog wat?

Dibber

Wat een objectieve kijk op de werkelijkheid zeg! Het volgen van een serie gaat volgens mij om ontspanning/entertainment en ik kan me voorstellen dat ze in het noorden van het land het platte Tilburgse dialect totaal niet kunnen volgen.

2014-04-03 12:50:48

Joost Nuyten

Smeris is gewoon een leuke serie. Tilburg is een bruisende metropool(in het klein) en steeds meer mensen zien dat. Ik snap de afkrakende toon niet? Als je het niet leuk vind kijk dan niet, voor mij is het de eerste serie die ik volg sinds lange tijd.

2014-04-02 15:08:47

Meer lezen?