Terug naar overzicht

Steeds meer studenten in de stress

De druk op studenten neemt toe. Studeren wordt duurder, de eisen worden strenger. Studentendecanen maken zich zorgen over het toenemend aantal studenten in de stress.

Ter gelegenheid van haar vijfentwintigjarig bestaan organiseerde de landelijke organisatie van studentendecanen in het hbo (LOShbo) donderdag een congres over ‘studiesucstress’. ‘Het lijkt erop dat ze steeds meer last hebben van stress- en angstklachten. Veel jongeren vinden het tegenwoordig moeilijk om niet succesvol te zijn’, zegt voorzitter Gritche Monsma. Ook zijn ze bang voor de financiële gevolgen van uitlopen, overstappen of stoppen met hun studie.

‘Als samenleving bevorderen we concurrentie en jagen we jongeren angst aan’

Maar het probleem zit dieper, argumenteerde de Vlaamse hoogleraar en psychoanalyticus Paul Verhaeghe gisteren. Stress bij studenten is volgens hem een symptoom van een maatschappelijke ‘ziekte’: ‘Als samenleving bevorderen we concurrentie en jagen we jongeren angst aan. We geloven in de mythe dat de mens maakbaar is. Maar als je het niet maakt is dat dus je eigen schuld. Dan ben je lui en heb je gefaald.’

Het hoger onderwijs houdt die ‘indoctrinatie’ in stand, aldus Verhaeghe: ‘Competenties zijn persoonlijkheidskenmerken geworden, studenten moeten hun “marktwaarde” verhogen.’ Het deel van de jongeren – en volwassen – dat het niet kan bijbenen kampt met spanning, stress en angst.

Vele regels in het onderwijs
Volgens Inholland-voorzitter Doekle Terpstra doen de vele regels het onderwijs in ieder geval geen goed. De overheid moet hogescholen en universiteiten weer vertrouwen geven, zodat docenten en decanen zich kunnen bezig houden met studenten in plaats van het volgen van protocollen. Dat zou de stress al kunnen verminderen.

Optimistisch is hij daar niet over: ‘Het is een illusie te denken dat we snel onder dat juk vandaan komen. Kijk maar naar het Kamerdebat vandaag over Inholland. Waarom spreekt de politiek nog steeds over één incident aan één hogeschool? Politiek opportunisme, zou ik bijna zeggen.’

‘Alsof je iedereen in een zwembad gooit en alleen degenen die de overkant halen zwemles wil geven’

Maar ook onderwijsbestuurders werken soms stress in de hand: ‘Ik wilde een korte cursus “leren studeren” voor eerstejaars in het leven roepen”, vertelde een decaan van de Hogeschool Utrecht, ‘maar het faculteitsbestuur leek het een beter idee om dat pas in het tweede jaar te doen. Dan is een deel van de studenten al uitgevallen. Alsof je iedereen in een zwembad gooit en alleen degenen die de overkant halen zwemles wil geven.’

Punt. Of had jij nog wat?

Nadia

Ik ben aan het afstuderen en een jaar lang heb ik met stress problemen gekampt. ik stel me echt niet aan! Ik heb zoiets van 60 competenties die ik moet verantwoorden. En jullie?

2014-12-02 18:21:32

Piet

Ben het eens met Benno dat het merendeel weinig gewend is en daarom dus al snel roept: ''ik heb 't te druk of ik heb stress''.

2014-04-15 08:03:17

SBRM

Het is ook niet zo raar dat studenten last hebben van stress. Zodra je ambities hebt vlak voor je afstuderen doet Avans er alles aan om dit onmogelijk te maken met ook nog de simpele reactie "Je bent student dus je hebt geen leven buiten Avans".

2014-04-14 20:44:59

Benno

Zijn allemaal niks gewend, ze zullen het toch zelf moeten doen. als je niet met stress om kan gaan ben je niet HBO waardig. Anders kun je ook iedereen bij inschrijving direct een diploma geven.

2014-04-14 15:17:34

Marc

Haantjesgedrag?

2014-04-14 13:51:27

Aanstelgedrag

"de taal nog niet zo goed meester zijn" Tijdens het lezen van jouw tekst is mij inderdaad duidelijk geworden dat dit een serieus probleem is, aangezien je naar mijn reactie refereert als "jou reactie". Ik hoop dat dit je niet te veel stress bezorgt!

2014-04-14 13:31:58

Marc

Tip: laat iedereen in zijn eigen waarde. ''Hoor je nare dingen over iemand, onthoud ze, maar ga er nooit van uit dat ze waar zijn. Hoor je goede dingen over iemand, koester ze, misschien overkomt het jou dan ook een keer.''

2014-04-14 13:04:06

Marc

Dat verklaart ook jou reactie, mijn reactie daarop en het feit dat er mensen in onze samenleving zijn die onzekerder, niet zo stressbestendig of bijvoorbeeld de taal nog niet zo goed meester zijn...

2014-04-14 13:00:42

Marc

Allemaal leuk en aardig wat ''tijd om volwassen te worden'' probeert te duiden, maar je redenatie en het trekken van je conclusies betuigt nou ook niet echt van volwassenheid. Gelukkig is niet iedereen hetzelfde...

2014-04-14 12:58:28

Aanstelgedrag

Daarnaast, mochten deze 'studenten' ooit afstuderen, dan begint het volwassen leven met minimaal zoveel stress. Denk maar aan je carrière, bekostiging van je huisvesting, vrouw en kinderen, etc. Gaan ze dan weer klagen over hoe zwaar het leven is?

2014-04-14 12:42:58

Meer lezen?