Terug naar overzicht

Steeds minder zesjes voor hbo-scripties

Hbo’ers krijgen steeds minder vaak een zes of 6,5 voor hun eindscriptie. Durven docenten hun afstudeerders geen nipte voldoende meer te geven? ‘Studenten die het net wel of net niet kunnen, zijn tegenwoordig de sigaar.’

Het doet een beetje denken aan de 1-aprilgrap van de Landelijke Studenten Vakbond. Voldoendes zouden voortaan bij een zeven moeten beginnen, schreven de studenten dit jaar in een persbericht, dan zijn we van de zesjescultuur verlost. In de praktijk lijkt zoiets werkelijk te gebeuren. Hbo-opleidingen geven hun afstudeerders steeds minder vaak een zes of een 6,5.

Dat blijkt uit gegevens die het Hoger Onderwijs Persbureau kreeg van het Maastrichtse onderzoeksbureau ROA. De data komen uit de Hbo-monitor, een jaarlijkse enquête onder afgestudeerde hbo’ers.

Magere zesje
Vooral de 6,5 moest terrein inleveren: eerst kreeg 15,6 procent die beoordeling, nu is dat nog maar 8,7 procent. Het magere zesje was toch al bijna uitgestorven en levert nog een klein beetje terrein in.

Verreweg de meeste hbo-studenten krijgen een zeven of 7,5 voor hun eindwerkstuk. Door de jaren heen gaat het steeds om pakweg twee derde van de afstudeerders. Maar de acht is bezig aan een opmars in het hbo. In 2002 kreeg 13 procent een acht of een 8,5. Tien jaar later was dat 20 procent. Er vielen ook iets meer negens en tienen, al blijft zo’n hoog cijfer toch een uitzondering.

5,5 bestaat niet meer
Het lijkt erop dat docenten liever op zeker spelen. Want regelmatig krijgen opleidingen van onderwijskeurmeester NVAO een gele kaart omdat ze een voldoende gaven voor eindwerken die niet goed genoeg waren. ‘Scripties die een paar jaar geleden net voldoende waren worden nu allemaal afgekeurd’, beaamt docent René van Kralingen, die door het hele land trainingen geeft aan andere hbo-docenten. ‘Er zit weinig meer tussen goed en slecht. De 5,5 bestaat niet meer. Studenten die het net wel of net niet kunnen, zijn tegenwoordig de sigaar.’

Maar angst voor de accreditatie is misschien niet de enige verklaring. Het zou ook kunnen dat de eindwerkstukken gewoon beter zijn geworden, overweegt Van Kralingen. Steeds vaker moeten studenten aan ‘voorwaardelijke eisen’ voldoen voordat hun werkstuk überhaupt wordt beoordeeld. Het gaat om eisen aan de vorm, de taal en de manier van verantwoorden. ‘Wellicht leidt zo’n voorselectie tot een betere scriptie.’

Sneller afgekeurd
Bovendien worden scripties nu standaard door twee of meer docenten beoordeeld. ‘Ze worden sneller afgekeurd en vaker verbeterd. Misschien zorgen deze scherpere beoordelingen voor een hogere norm en uiteindelijk een betere scriptie.’

Jorien Janssen van de Landelijke Studenten Vakbond vindt de overeenkomst met de 1-aprilgrap opvallend. ‘Maar we maakten die grap juist omdat cijfers weinig zeggen. We willen vooral weten of studenten uitdagend onderwijs krijgen.’

Accreditatieorganisatie NVAO wil niet reageren. De ontwikkeling van de afstudeercijfers zijn meer een punt van algemeen hogeronderwijsbeleid en daar heeft de NVAO geen mening over, aldus een woordvoerder.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?