Terug naar overzicht

Weinig opleidingsplaatsen bij advocatenkantoren

Net afgestudeerde juristen komen steeds moeilijker aan de bak bij een advocatenkantoor. Het aantal instromende advocaat-stagiairs is de afgelopen twee jaar flink gekelderd.

Het ziet er dramatisch uit, meldt vakblad Mr. deze week. In maart 2014 begonnen 382 stagiairs aan de beroepsopleiding, terwijl dat er vorig jaar rond deze periode nog 528 waren: een daling van 28 procent. Als zich dit najaar net zoveel juristen aanmelden als vorig jaar (een optimistische aanname) dan komt het totale aantal instromende advocaten in opleiding uit op 764. Ruim honderd minder dan vorig jaar.

Broekriem aanhalen
Het vakblad noemt verschillende oorzaken: door de crisis moeten veel kantoren de broekriem aanhalen, er wordt bezuinigd op de gefinancierde rechtshulp en de beroepsopleidingen worden steeds duurder.

Voor afgestudeerde wo-juristen is het arbeidsmarktperspectief de komende jaren niet goed, waarschuwde het Maastrichtse Researchcentrum voor arbeidsmarkt en onderwijs (ROA) eind vorig jaar in haar prognoses. Omdat er amper juristen met pensioen gaan of een baan aannemen in een andere sector en het aantal studenten blijft stijgen, is er weinig ruimte voor nieuwkomers.

Hbo-juristen
Voor hbo-juristen is de prognose iets zonniger, al is ook daar de behoefte aan nieuwe gezichten naar verwachting lager dan in andere sectoren.

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?