Terug naar overzicht

Einde basisbeurs in zicht, leenstelsel vanaf 2015

De fractievoorzitters zijn er bijna uit: waarschijnlijk wordt het plan om de basisbeurs af te schaffen morgen gepresenteerd. Minister Bussemaker heeft D66 en GroenLinks over de streep getrokken.

Het kabinet zou 200 tot 300 miljoen uittrekken om de effecten van het leenstelsel te verzachten, meldt de Volkskrant vandaag al. De aanvullende beurs wordt verhoogd en ook studenten met weigerachtige of onvindbare ouders houden er recht op.

Het hele akkoord wordt – als de vier fractievoorzitters het eens zijn – morgen gepresenteerd, meldt een bron aan het Hoger Onderwijs Persbureau. Van verschillende kanten is bevestigd dat de Volkskrant op het goede spoor zit.

Armere studenten
Heel verrassend is de verzachting niet. GroenLinks heeft altijd gezegd dat de partij alleen akkoord kan gaan met het afschaffen van de basisbeurs als armere studenten een hogere aanvullende beurs krijgen. Het liefst wil de partij daarnaast het collegegeld verlagen en de ov-studentenkaart in zijn huidige vorm behouden.

D66 had een deel van zijn wensen vorig jaar al binnengesleept, toen het kabinet vorig jaar vijfhonderd miljoen extra uittrok voor het onderwijs. Maar dat bedrag kwam niet in de buurt van het miljard dat de partij wenste: waarschijnlijk moet het kabinet nog een keer de portemonnee trekken.

Terugbetaalregime
Ook het terugbetaalregime gaat veranderen. Nu moeten studenten hun studieschuld binnen vijftien jaar afbetalen, maar die termijn wordt opgerekt. Zo worden de maandlasten lager, maar betalen studenten wel meer rente.

Ov-studentenkaart
Over de ov-studentenkaart zijn nog geen knopen doorgehakt. De verwachting is dat studenten vanaf 2017 in ieder geval in de spits niet meer gratis mogen reizen. Minister Bussemaker wil 425 miljoen euro besparen op de kaart, grofweg de helft van wat die nu kost.

Als alles volgens plan verloopt verdwijnt de basisbeurs in 2015, en gaat de bezuiniging op de ov-studentenkaart in 2017 in. Oorspronkelijk wilde minister Bussemaker al in 2014 een leenstelsel invoeren, maar ze moest terug naar de tekentafel toen ze eind vorig jaar niet genoeg steun kon vinden in de Eerste Kamer. Daar heeft de coalitie van PvdA en VVD geen meerderheid.

Punt. Of had jij nog wat?

anoniem

@Johannus ik ben toevallig 1 van de studenten die wel zelf haar studie betaalt. Mijn ouders betalen dit niet, doordat ze 2 studerende kinderen hebben. 2 studies betalen, kunnen ze niet en 1 van de 2 studies betalen, zou oneerlijk zijn voor de ander.

2014-05-28 15:48:21

anoniem

Dit is een enorm domme actie.. Toch vraag ik me af of dit alleen voor nieuwe studenten geldt (dit heb ik in een aantal oudere berichten (die overigens nog steeds te vinden zijn) etc. gelezen) of voor alle studenten.

2014-05-28 15:39:18

Stefan

Dat studenten niet mogen reizen in de spits, betekent alsnog dat de studenten alle kosten voor het ov zelf moeten betalen. Meestal moet je namelijk in de spits reizen om op tijd bij je college te zijn. Dus dat worden dan lege klassen in de ochtend!

2014-05-28 10:15:47

Anoniem

Jammer om te zien dat de aanvullende beurs weer wordt verhoogd terwijl de midddeninkomens (€40k - €100k) wederom de volle lastenverzwaring op hun dak krijgen!

2014-05-27 16:32:50

Iris

Dit is het gevolg van al die protesten tegen de langstudeerboete... Ik was voor de boete, al zou ik hem zelf moeten betalen

2014-05-27 13:15:08

MalleHenkie

Schandalig dit weer! In de spits niet meer gratis reizen. Ik zie het al helemaal voor me... Een docent die rond 17.00 uur voor een lege klas staat. De basisbeurs afschaffen gaat nog een last worden voor gezinnen met een laag inkomen. Goed bezig NL!

2014-05-27 13:13:03

Kees

actievoeren! Ik denk dat er bijna tot geen nieuwe studenten meer komen. Het studentenverenigingsleven zal ook worden afgeschaft. Terwijl Bussemaker idd zelf wel een leuke studietijd gehad heeft, met veel drinken.

2014-05-27 12:35:45

ro

Ik vraag me af hoelang minister Bussemaker zelf heeft geprofiteerd van de stufi. De eeuwige student is van zijn generatie. Ik schat een jaartje of 10.

2014-05-27 11:56:27

Johannus

Terecht voor de studenten. Ga maar lenen in plaats van je basisbeurs opsnoepen. Voor de horeca is het minder, zij kregen al het geld dat eigenlijk voor de studie bedoeld was.

2014-05-27 11:45:48

Piet

Erg jammer als dit wordt doorgezet, aangezien het collegegeld de afgelopen jaren ook alleen maar is toegenomen. Persoonlijk vond ik die langstudeerboete beter...

2014-05-27 10:45:12

Meer lezen?