Terug naar overzicht

Jubilerend BRESS volop in beweging

Elk jaar nemen meer dan 2.500 Bredase hbo-studenten een sportabonnement bij BRESS. In 1989 begonnen als studenteninitiatief op de Lovensdijkstraat biedt de studentensportstichting inmiddels meer dan vijftig sporten aan. Maar na 25 jaar is BRESS nog lang niet klaar.

Rob Noorland is in januari 2013 begonnen als directeur bij BRESS en heeft de afgelopen tijd vooral intern orde op zaken gesteld. ‘Inmiddels zit er een goed team en is het tijd dat we weer actief naar buiten gaan treden.’

Lang niet elke Bredase Avansstudent is lid van BRESS. Zou dat wel moeten?
‘Praat met vier studenten en drie ervan zullen de naam BRESS wel ergens gehoord hebben, maar verder niet. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat van de totale Bredase studentenpopulatie van rond de 25.000 studenten er zo’n drie- tot vijfduizend voor BRESS bereikbaar zijn. De rest valt bijvoorbeeld af omdat ze nog thuis wonen, niet aan sport doen of andere redenen. Dat we jaarlijks meer dan 2.500 studenten binnenhalen is helemaal niet slecht, maar ik denk dat het beter kan.’

Hoe denk je meer studenten te bereiken?
‘We moeten pro-actiever worden. BRESS is altijd erg volgzaam geweest, we moeten nog meer laten zien dat we zelf ook dingen kunnen oppakken. Daarnaast zijn we onder andere bezig met het naar Breda halen van studenten sport kampioenschappen. En de eigen BRESS sportteams moeten meer smoel krijgen. Dat horen we vanuit bijvoorbeeld de basketbal- en futsalploegen. Sommige studenten trainen af en toe mee. Dat mag, maar het is te vrijblijvend. Daardoor ontstaat er geen echt clubgevoel.’

bress-avanszaal-max

Naast een sportaccommodatie beschikt BRESS ook over een groot horecagedeelte. Noorland wil dat daar meer gebruik van gemaakt gaat worden.
‘Waar we naartoe willen is dat studenten naar BRESS komen als ze klaar zijn op school. Om te sporten maar ook om te socializen. Daarnaast wil BRESS het gebouw in de weekenden meer verhuren voor evenementen.’

Is dat nodig omdat de sponsoring terugloopt?
‘BRESS wordt deels financieel ondersteund door Avans en de NHTV, maar de andere sponsoring is de afgelopen jaren meer onder druk komen te staan. Ik merk dat bedrijven niet meer een bedrag doneren zodat hun naam op een bord komt te staan. Momenteel voeren we gesprekken met bedrijven en bieden we ze ook horeca- en sportarrangementen aan. Laat ze maar twee keer in het jaar bij ons komen sporten, organiseer de borrel bij BRESS. Dat kan allemaal.’

Sinds twee jaar zit BRESS in een eigen pand, dat is wel aan een verbouwing toe.
‘In juni beginnen we daarmee. Het dak, een aantal zalen en de entree worden gerenoveerd. De afgelopen maanden hebben we ruimtes gereed gemaakt voor de Academie voor Gezondheidszorg. Die hebben nu twee praktijkruimtes en een docentenkamer bij BRESS. Pabostudenten krijgen dagelijks bewegingsonderwijs in onze sporthal.’

Noorland is van mening dat veel meer medewerkers van Avans BRESS moeten ontdekken.
‘Medewerkers zijn een belangrijke doelgroep voor ons. Avans geeft korting op een sportkaart. Maak daar gebruik van.’

In het najaar zal het 25-jarig bestaan van BRESS groot gevierd worden.

Punt. Of had jij nog wat?

Kees Pronk

Goed verhaal. Ik maak als medewerker van Avans met veel plezier gebruik van de sportkaart, goed om te lezen dat er ambitie bij de BRESS zit!

2014-05-27 12:47:53

Meer lezen?