Terug naar overzicht

Europa doorreizen voor je afstuderen

Werken bij de overheid is niet saai. Dat hadden vierdejaarsstudenten Bestuurskunde Kenneth Triest en Steven Smit al lang door, dus als afstudeerstage kozen ze voor Rijkswaterstaat. Binnen een maand reizen ze soms half West-Europa door.

Kenneth en Steven studeren af bij Rijkswaterstaat Zuid-Nederland: dat zijn de provincies Limburg en Noord-Brabant. Steven: ‘Onze afstudeeropdracht is om voor het directieteam een nieuwe strategie te schrijven voor hoe Rijkswaterstaat Zuid-Nederland internationaal opereert. Dan gaat het vooral om betere samenwerking met de grensregio’s: Wallonië, Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen.’

Over de grenzen
Het internationale aspect maakt de afstudeerstage extra leuk. Steven: ‘Ik hou van over de grenzen kijken; ik deed eerder al een internationale minor in Honduras.’ Kenneth: ‘We hebben regelmatig afspraken in het buitenland. Frans en Duits is nog best moeilijk als iedereen vakjargon praat. Gelukkig kunnen we ook terugvallen op Engels.’

Rijkswaterstaat gaat over water en wegen. Kenneth: ‘Maar rivieren en snelwegen houden natuurlijk niet op bij de grens. Samenwerking wordt steeds belangrijker. Ons rapport is echt een herijking: waarom en hoe samenwerken en kennis delen met de grensregio’s?’ Het adviesrapport van de studenten gaat straks echt gebruikt worden door Rijkswaterstaat. ‘Ze zijn blij met ons onderzoek.’

Cultuurverschillen
Betere samenwerking is belangrijk, maar het gaat niet vanzelf. De buurlanden van Nederland, hoe dichtbij ze ook liggen, hebben andere culturen en gewoontes. Steven: ‘Wij praten bijvoorbeeld alleen over Wallonië en Vlaanderen, we mogen en kunnen het niet België noemen.’ Ook hebben de buurlanden aparte organisaties voor water en voor wegen, dus er zijn veel partijen bij betrokken.

Er moet ook meer structuur komen in de internationale activiteiten van Rijkswaterstaat. Steven: ‘De organisatie heeft prioriteitslanden aangewezen. Onze experts gaan niet zomaar meer op elk verzoek in. Want de Nederlandse expertise, als het om water gaat, is internationaal bekend. Overal ter wereld waar overstromingen zijn, vragen ze of er een Nederlandse delegatie komt.’

Master
Na de zomer gaan Steven en Kenneth allebei doorstuderen. Steven: ‘Het is beter om een masterdiploma te hebben, daar kom je later veel verder mee. Ik ga daarom nog twee jaar Internationale Politiek studeren in Antwerpen.’ Kenneth blijft in Nederland: ‘Ik ga een master Bestuurskunde doen op de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook twee jaar, want als hbo’er zonder academische vaardigheden kun je niet meteen door.’

Punt. Of had jij nog wat?

Madd Kurstjens

Goed gedaan heren! Ik kom graag naar jullie presentatie luisteren tijdens onze kennisochtend.

2014-06-16 10:39:52

Meer lezen?