Een huis kopen met je studielening

Studenten, die onder het leenstelsel gaan vallen, zouden zoveel mogelijk bij DUO moeten lenen, zeggen hypotheekadviseurs. Want zulke goede voorwaarden zullen ze nooit meer krijgen als ze later een huis willen kopen.

De basisbeurs gaat verdwijnen, waardoor studenten meer moeten gaan lenen. Maar de nieuwe voorwaarden zijn gunstiger geworden. Zo gunstig dat studenten de studielening als hypotheek kunnen gebruiken, waarschuwen hypotheekadviseurs.

Stormloop
    Dit kan een stormloop op studieleningen veroorzaken. De staat neemt dan een veel groter risico dan de bedoeling is.

Het idee van deze truc is dat studenten maximaal lenen en het geld op een spaarrekening zetten. Wie dit zes jaar doet, heeft zo’n 72.000 euro bij elkaar. Een deel wordt misschien tijdens de studie gebruikt voor levensonderhoud, maar dan nog blijft er al snel zo’n 50.000 euro over. Dat geld kunnen oud-studenten naderhand gebruiken bij het kopen van een huis.

Restant schuld kwijtgescholden
    En waarom zouden ze het niet doen? Ze mogen immers vijfendertig jaar over het terugbetalen van de lening doen, tegen een zeer lage rente: momenteel slechts 0,8 procent. Die rente loopt misschien op, maar blijft altijd een stuk lager dan de hypotheekrente. Mochten ze later te weinig verdienen, dan wordt het restant van de schuld kwijtgescholden. Daar hoef je bij een bank niet mee aan te komen.

Het CDA maakt zich zorgen, maar minister Bussemaker niet. In de Tweede Kamer wuifde ze het bezwaar gisteren weg. ‘De rente is gunstig evenals de afbetalingstermijn, maar we controleren niet waar het geld aan wordt uitgegeven. We gaan ervan uit dat studenten lenen voor hun studie. Dat is eigenlijk niet anders dan wat we nu al doen.’

Hoge aflossingsbedragen
    In principe kunnen studenten dezelfde truc nu al uithalen, maar de voorwaarden zijn minder prettig. De huidige studenten moeten hun studieschuld binnen vijftien jaar terugbetalen (in plaats van 35 jaar) en er wordt minder rekening gehouden met het inkomen, dus de aflossingsbedragen zijn hoger.