Terug naar overzicht

Geen supermarkt of straatverlichting

Vlak voor de kust van Wales ligt het mini-eilandje Caldey. Er wonen 28 mensen op twee vierkante kilometer. Vierdejaarsstudent Fotografie Ilse Wolf raakte gefascineerd door het eiland en zijn bewoners en maakte er haar afstudeerproject van.

Het begon allemaal met een onderzoekje naar het thema isolement. ‘Voor mijn afstuderen wilde ik iets doen met dat thema’, vertelt afstudeerder Ilse Wolf. ‘Dat was vooral een zelfonderzoek: ik ben heel erg op mezelf. Ik ben als enig kind opgegroeid tussen allemaal volwassenen, in een omgeving met weinig kinderen en veel senioren.’

Toen ze tijdens haar zoektocht stuitte op het eilandje Caldey was ze meteen gefascineerd. ‘Er is geen supermarkt, geen straatverlichting, je gaat echt terug in de tijd. Mensen hebben wel tv en héél traag internet, soms, maar leven in afzondering is hun ideaal. Ik dacht: dáár moet mijn afstudeerproject over gaan! Het gaat over stilstaan, in deze tijd van drukte, sociale media en altijd maar bereikbaar en online zijn.’

Monniken
Er wonen twaalf monniken en nog zestien andere mensen op Caldey. ‘Dat zijn alleen maar mensen boven de veertig, want de basisschool die er ooit was, is gesloten. Er wonen dus geen gezinnen en er komen dus ook geen nieuwe mensen bij. De eilanders zijn erg op zichzelf: sommigen wilden mij niet spreken of thuis ontvangen, omdat ik een vreemde was en niet één van hen.’

Als een soort Floortje Dessing verkende Ilse in januari tien dagen het afgelegen eiland en maakte er haar eerste foto’s. In maart en april ging ze nog eens vijf weken. De foto’s komen, samen met interviews met een aantal eilanders, in een boek. ‘Ik heb wel duizenden foto’s op Caldey gemaakt. Van het landschap en de natuur, van de mensen en hun huizen. De mooiste ga ik bundelen in een boek van 156 pagina’s. Een dummy is nu in de maak.’

Bruiloften
Al sinds ze kan fotograferen is Ilse actief achter de camera. Op haar zeventiende had ze haar eerste betaalde opdrachten. ‘Via via ben ik begonnen met bruiloften fotograferen. Dat doe ik soms nog steeds, als er een klus langskomt, maar ik ben breed inzetbaar. Ik maak ook portretten bijvoorbeeld. Ik kan er nog niet van leven, maar mijn eigen bedrijfje loopt aardig.’

Deze zomer kan ze haar bachelor-diploma Fotografie aan haar cv toevoegen. ‘Ik wil nu de wijde wereld in. Voorlopig ga ik niet doorstuderen. Misschien wil ik wel ooit nog een master doen, maar nu eerst eens aan de slag. Ik krijg daar hulp bij van Starterslift. In december ga ik weer voor een fotoproject naar Sri Lanka.’

Eindexpo
Tijdens de eindexpo van de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost, van 28 juni tot en met 2 juli, exposeren de Fotografie-afstudeerders in het Atrium van de kunstacademie aan de Beukenlaan in Breda. Van Ilse is alleen haar boek te zien. ‘Ik heb bewust ervoor gekozen om geen grote foto’s aan de muren te hangen, het draait om het boek’.

Op een inschrijflijst kunnen bezoekers ter plekke hun naam zetten, mochten ze het boek willen hebben. ‘Ik weet nog niet hoe duur een exemplaar gaat worden. Ik ben nu in gesprek met een uitgever die mogelijk mijn boek wil uitgeven. Maar als ik te veel concessies moet doen, ga ik via crowdfunding geld bij elkaar proberen te krijgen om het boek zelf uit te geven.’

Punt. Of had jij nog wat?

sjonnie

leuk hoor

2014-06-10 13:36:04

Meer lezen?