Terug naar overzicht

Grotere hypotheek dankzij nieuw leenstelsel

Het nieuwe leenstelsel zorgt er waarschijnlijk voor dat oud-studenten straks een hogere hypotheek kunnen aanvragen. Door de soepele terugbetaalregels ‘ontstaat er meer ruimte’, aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken.

Hypotheekverstrekkers gaan er sinds 2009 vanuit dat studenten maandelijks 0,75 procent van hun studielening moeten terugbetalen. Daar houden ze rekening mee als afgestudeerden een huis willen kopen, waardoor de maximale hypotheek lager uitvalt dan voor huizenkopers zonder schulden.

Twintig jaar langer aflossen
Maar als de basisbeurs in 2015 verdwijnt, verandert ook het terugbetaalregime. Oud-studenten mogen er dan twintig jaar langer over doen om hun lening af te lossen, en hun jaarinkomen telt zwaarder mee bij het berekenen van het maximale maandbedrag. Al met al zorgt dat ervoor dat oud-studenten maandelijks minder geld kwijt zijn aan DUO. Zij kunnen dus meer geld uitgeven aan een huis.

Bij een jaarinkomen van bijvoorbeeld 40.000 euro maakt het dan niet uit dat studenten waarschijnlijk meer gaan lenen: zelfs bij een hogere schuld van 40.000 euro, is het maandbedrag straks maximaal 69 euro, in plaats van 207 zoals nu het geval is.

Wat het nieuwe rekenpercentage zal worden, is volgens de woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Banken nog niet duidelijk, maar het zal volgens hem lager worden.

Punt. Of had jij nog wat?

Anoniem

De hogere studieschuld vanwege leenstelsel kan natuurlijk nooit de reden zijn dat je meer hypotheek kunt krijgen. De spreiding van terugbetaling over 35 i.p.v. 15 jaar wel. Maar dat kan in de huidige terugbetaalregels studielening dus ook aangepast!

2014-06-05 14:12:42

huh

haha, lekker op je 60ste nog je studieschuld afbetalen.... en, langer aflossen betekent ook langer rente betalen..

2014-06-04 16:32:32

Anonymous

Oud-studenten als in: studenten die in 2015 beginnen met studeren en na 4 jaar klaar zijn of oud-studenten als in: ook de mensen die nu nog studeren?

2014-06-04 14:49:10

Meer lezen?