Terug naar overzicht

LAKS: ‘Deel de genade-zes uit!’

Zoveel mogelijk leerlingen moeten een genade-zesje krijgen voor hun eindexamen, vindt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS). ‘Het is belachelijk dat scholieren met één spelfoutje te veel duizenden euro’s aan studiefinanciering mislopen.’

Leerlingen die nu voor hun eindexamen zakken, hebben volgens het LAKS “dubbel pech”. Niet alleen moeten ze hun examen overdoen, ze krijgen een jaar later ook geen basisbeurs meer.

Oproep 
Want regeringspartijen VVD en PvdA gaan samen met D66 en GroenLinks de basisbeurs afschaffen, wat voor hogere studieschulden zal zorgen. LAKS-voorzitter Annelotte Lutterman: ‘We doen een oproep aan alle docenten in Nederland: houd deze scholieren uit de hoge studieschulden en deel de genade-zes uit!’

Het LAKS is fel tegen de aantasting van de studiefinanciering. ‘Iedere scholier die de komende jaren de basisbeurs misloopt is er één te veel’, staat in de oproep aan docenten.

Eindexamen-uitslag
Mochten docenten zich laten vermurwen door de oproep van het LAKS, dan zullen ze vooral bij de herkansingen over hun hart moeten strijken. Nu zullen de meeste eindexamens al nagekeken zijn. Deze week worden de uitslagen bekendgemaakt.

Punt. Of had jij nog wat?

maikel

Hallo ik zit in 5 havo en heb gemiddeld over me Ce's een 5,42 gehaald. Ik sta voor de rest geen enkele onvoldoende, alleen is er door die stomme regel sinds 2 jaar ingevoerd dat je minimaal een 5,5 gemiddeld moet halen over je Ce's. krijg ik een 5,5?

2014-06-12 18:57:18

Mark

Je hebt gelijk, alleen bestaat er ook zoiets als eer voor iemand. Als je weet dat andere gematst worden en jij mist op 1 foutje na een 10. Zou ik ook maar wat graag gematst worden. Met hoge punten kom je in aanmerking voor particuliere studiebeurzen.

2014-06-11 09:54:04

Thomas

@Mark Ondanks dat ik het met je eens ben dat er niet met de cijfers moet worden gerommeld, is je vergelijking wel een beetje krom. De reden voor die 6 is dat ouders van deze leerlingen niet ineens 1900 euro zelf op hoeven te hoesten, maar de helft.

2014-06-11 09:05:28

Mark

Ga je zo ook genade-tienen uitdelen. Iemand die alles goed heeft gedaan behalve op 1 klein foutje na dan toch maar een genade-10 geven?

2014-06-10 15:20:29

Michael

Niet gehaald = niet gehaald. Het standaard in het onderwijs in Nederland is al niet te hoog, als mensen niet kunnen spellen horen ze niet op het HBO of de universiteit.

2014-06-10 11:31:47

Meer lezen?