Terug naar overzicht

Reislustige scholieren malen niet om basisbeurs

Avontuurlijke eindexamenkandidaten laten zich niet tegenhouden door het nieuwe leenstelsel. Organisaties die vrijwilligerswerk, tussenjaren of andere reizen aanbieden, merken amper iets van de plannen van minister Bussemaker.

De tieners die na de zomer een tussenjaar willen nemen, lijken zich niet erg druk te maken over de basisbeurs die ze gaan mislopen. Niemand heeft zijn reis geannuleerd, zegt bijvoorbeeld Yvette Bosch van Activity International. Het aantal aanmeldingen is vergelijkbaar met vorig jaar.

Dure keuze
Eindexamenkandidaten die het studerende leven nog een jaartje uitstellen, maken een dure keuze: wie in september 2014 begint krijgt nog een basisbeurs, wie een jaar later start moet alles lenen.

Ze laten zich misschien niet tegenhouden, maar het lijkt er op dat jongeren toch iets andere keuzes maken, zegt Claartje van Wayenburg van Projects Abroad. ‘We hebben meer aanmeldingen dan vorig jaar, maar we zien wel een kleine verschuiving. Meer mensen willen weg in de zomer, dat zouden eindexamenkandidaten kunnen zijn die in september willen beginnen met studeren.’

Korte programma’s
Bij Travel Active gebeurt iets vergelijkbaars, vertelt medewerker Marloes Mejan. ‘We zien dat meer mensen kiezen voor korte programma’s. Misschien zijn dat eindexamenkandidaten die in september of februari willen beginnen met studeren. Maar we hebben ook meer afgestudeerden dan voorheen. Omdat ze geen baan kunnen vinden gaan ze eerst een paar maanden reizen.’

Vorig jaar merkten de organisaties meer van de plannen. Mejan: ‘Misschien dat deze eindexamenkandidaten zich al helemaal op het leenstelsel hebben ingesteld.’

Heb jij nog geen idee wat je in de zomervakantie gaat doen? Lees dan Punt 8. Daarin tips voor leuke reizen in Nederland en ver daar buiten. Punt 8 is hier online te lezen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?