Terug naar overzicht

Studenten krijgen 1,3 miljoen aan VSBfonds-beurzen

Dit jaar krijgen 165 Nederlandse studenten, waarvan twee van Avans, een VSBfonds-beurs voor een studie in het buitenland. Aan sommige universiteiten en hogescholen moesten ze dringen, terwijl ze elders nauwelijks concurrentie te duchten hadden.

Elk jaar verdeelt het VSBfonds beurzen van 7.000 of 10.000 euro voor studenten die een opleiding in het buitenland willen volgen. De beurzen zijn bestemd voor goede, maatschappelijk betrokken studenten. Ze moeten hun aanvraag toelichten.

Studenten blij maken
Universiteiten en hogescholen mogen allemaal een paar studenten blij maken. Wageningen doet als enige universiteit niet mee, dus die verdeelt geen beurzen. Ook enkele kleine hogescholen laten het VSBfonds links liggen.

Aan de universiteiten kreeg één op de vier aanvragers daadwerkelijk een beurs. In het hbo was de kans iets groter: daar kreeg één op de drie goed nieuws. In totaal vroegen 570 studenten een beurs aan.

Avans
Aan de Universiteit van Tilburg was de concurrentie het hevigst. Daar wilden 28 studenten een VSB-beurs, terwijl slechts vijf hem konden krijgen. De Hogeschool Windesheim telde tien aanvragen voor slechts twee beurzen. Omgekeerd kreeg de Hogeschool Zeeland maar één aanvraag, terwijl er in principe twee beurzen voor de Zeeuwse studenten beschikbaar waren. Bij Avans kwamen zeven aanvragen binnen. Daar zijn er twee van toegekend.

Internationaliseringsorganisatie Nuffic beoordeelt de voordrachten van de onderwijsinstellingen. De instellingen krijgen allemaal een aantal beurzen op grond van hun omvang en hun inzet in het verleden om de beurzen onder de aandacht te brengen. Soms krijgt een instelling een extra beurs, terwijl een andere juist één verliest. Zo zijn dit jaar vier beurzen van het hbo uiteindelijk aan universitaire studenten toegevallen.

Groot-Brittannië
Bijna de helft van de studenten kiest voor een studie in Groot-Brittannië, aldus Nuffic, terwijl 31 procent voor een andere Europese bestemming kiest. Slecht een enkeling gaat naar Rusland, Zuid-Korea of Maleisië.

Punt. Of had jij nog wat?

k.

Dus daar gaat een deel van mijn college geld naartoe? Steeds vaker lees ik hier berichten waarvan ik denk als dat nou eens niet wordt georganiseerd, kan mijn collegegeld minimaal met 500 euro naar beneden.

2014-06-18 17:24:11

Rob

Ik ben een van die twee studenten. Als je na hbo verder wilt studeren in het buitenland dan moet je 'm zeker aanvragen, voor 1 maart! Misschien dat Avans ook iets meer aandacht kan besteden hieraan...

2014-06-18 10:53:45

Meer lezen?