Terug naar overzicht

Té veel fantasie in Transcendence

Transcendence is het regiedebuut van cameraman Wally Pfister. De film met Johnny Depp in de hoofdrol draait vanaf vandaag in de bioscoop.

Transcendence geeft een zorgwekkende visie op onze nabije toekomst. Depp speelt een briljante wetenschapper die heilig gelooft in het idee van kunstmatige intelligentie. Zijn doel is om een alleswetende, zelfbewuste computer te creëren. Maar een activistische groepering die de gevaren van technologie propageert, probeert Depp en zijn collega’s op hardhandige manier tegen te houden.

Vragen
Als je je fantasie de vrije loop kunt laten, dan kun je je prima verliezen in deze sciencefiction. De film roept wat interessante ethische vragen op over technologie, privacy en macht.

Maar zoals wel vaker in dit soort films heeft het verhaal geen bevredigend einde. De antwoorden blijven, in een soort misplaatste spiritualiteit, in de lucht hangen en dat is jammer. Gelukkig maakt de sterrencast – waaronder het nieuwe talent Kate Mara uit de hitserie House of Cards – het nog een beetje goed.

Punt. Of had jij nog wat?

Lauren

Het is helemaal niet te veel fantasie. Het is denkbaar dat iets dergelijks in de toekomst mogelijk is.

2014-06-20 08:31:43

Meer lezen?