Terug naar overzicht

Voordeliger uit met nieuwe terugbetalingsregels DUO?

Oud-studenten met een studieschuld opgelet: je bent misschien voordeliger uit als je kiest voor de nieuwe terugbetalingsregels van DUO. Maar stel je keuze niet te lang uit.

Studenten die vanaf 1 september 2009 studiefinanciering kregen, hebben te maken met andere terugbetalingsregels dan studenten die eerder begonnen. Verwar de nieuwe regels dus niet met het regime dat gaat gelden op het moment dat de basisbeurs wordt afgeschaft in 2015.

Eenmalig kiezen
Wie al moest beginnen met aflossen hoeft nergens over na te denken: die valt onder de oude regels. Maar wie nog niet verplicht moet aflossen – je bent bijvoorbeeld in 2012 afgestudeerd en moet vanaf 1 januari 2015 je studieschuld gaan afbetalen – mag eenmalig kiezen.

Alleen, wat is dan wijsheid?

De nieuwe regels zijn meer inkomensafhankelijk. In het oude systeem wordt het inkomen in schijven opgedeeld: bij elke schijf hoort een percentage dat oud-studenten moeten kunnen missen. Dat percentage wordt steeds hoger. Het nieuwe systeem werkt anders: het maximum percentage is ongeacht het inkomen altijd hetzelfde.

Goedkoper uit in nieuw systeem
Wie binnenkort gaat terugbetalen is daardoor in veel gevallen goedkoper uit in het nieuwe systeem. Een oud-student met een jaarinkomen van 25.000 euro die kiest voor de oude regels, moet maandelijks maximaal 196 euro terugbetalen, kiest hij voor het nieuwe systeem dan is dat hooguit 81 euro.

Bekijk hier wat je in de oude en nieuwe situatie maandelijks moet betalen:

Of overstappen zin heeft hangt natuurlijk af van de totale studieschuld: met een schuld van 15.000 euro komt het maandbedrag in principe uit op 83 euro. Wie voor de nieuwe regels kiest is in dat geval maar een beetje goedkoper uit. Met een schuld van 20.000 euro zijn de nieuwe regels alweer wat voordeliger: dat is het maandbedrag in principe 111 euro.

Trouwen of samenwonen?
Maar ga je trouwen of samen een huis kopen, dan is de situatie anders. In het nieuwe systeem telt het inkomen van je partner namelijk automatisch mee bij het berekenen van je draagkracht. Verdienen jullie allebei 25.000 euro, dan schiet het maximale maandbedrag omhoog van 81 naar 258 euro. Tenzij je partner ook een studieschuld heeft, dat verandert de zaak.

Het kan dus voordelig zijn om nog even niet te trouwen of een huis te kopen. Stelletjes die samenwonen maar niets op papier hebben gezet, zijn volgens de Belastingdienst geen fiscaal partners, en alleen fiscaal partners tellen voor DUO als partners.

Begint het je te duizelen? DUO heeft een handig rekenprogramma op de site staan waarmee je kunt uitrekenen wat voor jou het meest voordelig is. Overstappen kan maar één keer en tot het moment dat je verplicht moet beginnen met aflossen. Voor het zover is, krijg je een brief van DUO waarin je je keuze kunt aangeven.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?