Terug naar overzicht

Waarom zou je moeilijk doen over een studieschuld?

De meeste mensen draaien hun hand niet om voor een lening, schrijft minister Bussemaker. Dus waarom zou je moeilijk doen over een studieschuld? Ze haalt hard uit naar CDA en SP.

‘Lenen doen we bijna allemaal. Of we nu een auto op afbetaling kopen of een krediet afsluiten voor een nieuwe keuken’, schrijft minister Bussemaker op de website van het ministerie. ‘Spookverhalen en bangmakerij’, staat erboven.

Klinklare onzin
Meer dan de helft van de Nederlanders heeft een hypotheek, stipt ze ook aan. Er is ‘geen enkele reden om studenten angst aan te jagen’, stelt de minister. Het is ‘klinkklare onzin’ dat studenten straks met 30.000 euro schuld worden opgezadeld. Ze schermt met het Centraal Planbureau, dat zou hebben doorgerekend dat de schuld voor studenten maar 6.000 euro hoger wordt. Dat het hier gemiddelden betreft, laat ze in het midden.

‘Dezelfde bangmakerij zie je op het thema toegankelijkheid’, aldus Bussemaker. ‘Het CDA beweert met droge ogen dat “met name jongeren uit gezinnen met lage inkomens en mbo-studenten massaal zullen afzien van een studie in het hoger onderwijs”. Volgens de SP “ziet een groot deel van de jongeren af van een studie als de basisbeurs wordt omgezet in een lening en juist jongeren uit lagere inkomens zijn dan de eerste die afzien van een studie.” Dat bekt allemaal wel lekker en je haalt er de krant mee maar het is volledig verzonnen.’

Spookverhalen
Bussemaker begrijpt best dat studenten tegen afschaffing van de basisbeurs zijn ‘en ik begrijp ook best dat politieke partijen hun oren daarnaar laten hangen’. Maar ze verwerpt ‘spookverhalen en drogredeneringen’.

Kamerlid Michel Rog (CDA) twitterde erover: ‘Wat een schaamteloze publicatie van Bussemaker. Totale ontkenning van alle onderzoeken naar gevolgen #leenstelsel’.

Punt. Of had jij nog wat?

Mark

Ik nodig je uit om het rapport van het CPB te lezen. Deze laat veel en veel meer zien dan alle berichtgeving. Daarnaast wil ik jou/jullie eraan herinneren dat in de jaren '70 de studiebeurs ook niet gratis was. Ook die mensen hebben nu een hypotheek.

2014-06-10 08:23:58

Mark

Sterke inhoudelijke reactie, chapeau! Waarschijnlijk erg op je teentjes getrapt? Wel heel ironisch dat ik mijn HBO in 4 jaar heb gehaald 8.1 GPA en 0 herkansingen. Nu schulden vrij ben en geen enkele cent aan het DUO terug hoef te betalen.

2014-06-06 16:42:23

@Mark

Ha, BUUURNNN!! Mark mag ook nog even alle andere berichten lezen over het leenstelsel ;) volgens mij heb je er maar een 1/4 van gelezen en/of begrepen

2014-06-06 16:27:06

@Mark

...en jij moet het sowieso terugbetalen, want als je "verminderd" schrijft terwijl het "vermindert" hoort te zijn verdien je je hbo-diploma niet.

2014-06-06 11:04:35

Mark

Goedzo Jet, geef ze maar eens van Jetje. Iedereen heeft nog steedst toegang tot de basisbeurs alleen moet dit terugbetaald worden. Ik zie geen issue hieraan vastzitten die de toegankelijkheid verminderd....

2014-06-06 10:48:28

Anoniem

Ze vergeten echter dat DUO geen inkomsten/ lasten berekend. Dus terwijl jij je hypotheek, (zorg)verzekeringen en vervoerskosten probeert te betalen, komt er nog eens + € 250 overheen aan DUO want er wordt alleen naar je inkomen gekeken...

2014-06-05 13:49:31

jaja

En gewoon lekker PvdA blijven stemmen! We gaan terug in de tijd. Rijken steeds rijker en de armere mensen steeds armer. Ik zeg goed bezig Nederland!

2014-06-05 13:41:04

Meer lezen?