Terug naar overzicht

Chinese studenten frauderen met topsportstatus

In China maken topsporters meer kans op toelating tot een goede universiteit. Dat lokt fraude uit: middelbare scholen verklaren tegen betaling dat hun leerlingen zwemmers of voetballers van nationaal niveau zijn.

Het Chinese ministerie van Onderwijs gaat nog eens goed kijken naar het systeem van bonuspunten voor toelating tot universiteiten, meldt China Daily. Men kwam erachter dat 87 van de ruim duizend leerlingen van een middelbare school in Benxi een verklaring hadden gekregen dat ze topsporters waren. Dat waren er verdacht veel. Vijfentwintig van hen zouden heel goede zwemmers zijn, al kon de school dat moeilijk vaststellen: er was geen zwembad.

Betalen met een stuk land
Ouders zouden zo’n 80.000 yuan hebben betaald voor een zwemcertificaat, oftewel zo’n 9.500 euro. In een andere provincie was ook zoiets aan de hand. Daar betaalden ouders met een stuk land.

Dus gaat het systeem van bonuspunten op de helling. Er waren dit jaar sowieso al minder sporten waarmee leerlingen extra punten konden verdienen: slechts zeventien, waar dat er in eerdere jaren zeventig waren.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?