Terug naar overzicht

CMD-ers maken eigen magazine Void

Void is een nieuw magazine gemaakt door mensen van de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) in Breda. Docent Wander Eikelboom vertelt over het hoe en waarom van het blad.

Voor wie is Void bedoeld?
‘Alle docenten en studenten van CMD krijgen een exemplaar. Daarnaast gaat het naar onze externe relaties, kunstinstellingen en kan ik me zo voorstellen dat het ook interessant is voor kunstbladen als Metropolis.’

Hoe is het idee voor Void ontstaan?
‘Nadat de opleiding tien jaar bestond, zijn we gaan reflecteren op wie we zijn als opleiding. Toen de opleiding begon bestond het vakgebied CMD eigenlijk niet. En ook nu nog wordt er in vacatures zelden om een CMD-er gevraagd. Wat we doen is niet sterk gedefinieerd. We zijn geen techneuten, geen kunstenaars, geen vormgevers. We bevinden ons daar ergens tussenin. Maar die leegte, void, is de kracht van de CMD-er. Met het magazine willen we de positie van CMD aanscherpen.’

CMD staat bekend als een innovatieve opleiding. Void verschijnt als een papieren magazine. Dat is toch hopeloos ouderwets?
‘Papier gaat echt niet verdwijnen. De gedachte dat alles in een virtuele cloud wordt geplaatst, is inmiddels achterhaald. Papier heeft zijn waarde, dat besef groeit steeds meer. Dat wil niet zeggen dat je automatisch alles op papier moet zetten. Overigens komt er ook een website die bij het blad hoort. Dit is pas de eerste van zes edities die we gaan maken. Het is een project in ontwikkeling.’

Uit het colofon maak ik op dat vooral docenten betrokken zijn bij Void.
‘Dat is niet zo. Er staan twee afstudeerprojecten in en het ‘Sense of smell’-project waar ook studenten bij betrokken zijn. Daarnaast is één artikel geschreven door een extern persoon. De redactie bestaat nu nog wel uit docenten maar ik kan me voorstellen dat we daar in de toekomst ook studenten aan toevoegen. Zoals ik al zei het is een project in ontwikkeling.’

Het eerste nummer van Void kun je hier op pdf lezen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?