Terug naar overzicht

Zomerbijbaan in Luxemburg

De ene student brengt drankjes rond op het terras, een ander werkt in een callcenter of als postbode. Maar de Bossche student Ian Vermeulen heeft wel een héle bijzondere zomerbijbaan: werken op de camping van zijn ouders in Luxemburg.

De eerstejaarsstudent Bedrijfskunde MER rijdt elke vakantie naar Camping Um Gritt in de Luxemburgse Ardennen. Ians ouders runnen deze camping sinds de vorige eigenaren eind 2012 met pensioen gingen. Zijn jongste zusje emigreerde mee, de andere zus bleef net als Ian in Nederland achter vanwege de studie.

Het is de camping waar Ians ouders zelf al bijna dertig jaar op vakantie gingen. Ian: ‘Mijn vader heeft lang een eigen bloemenkwekerij gehad, dus lang en ver op vakantie gaan was nooit een optie. Luxemburg is een paar uur rijden en toch meteen een totaal andere omgeving. Als gezin verbleven we daar wekenlang en dan ging hij soms in het weekend op en neer naar Nederland, voor de zaak.’

student_luxemburg_max

Kijkcijferkanon
Eind maart kwam het verhaal van de familie Vermeulen in het tv-programma ‘Ik Vertrek’. Ian, die marketing studeerde op het mbo, benaderde in 2012 de makers van het tv-programma. ‘Vanuit marketingoogpunt had ik berekend dat het kijkcijferkanon van de TROS wel eens goed kon zijn voor de bekendheid van onze camping.’

Een jaar lang werden Ian, zijn ouders en zussen gevolgd. ‘Op een gegeven moment worden de camera’s zo normaal dat je vergeet dat ze er zijn. Ik heb weleens per ongeluk stevig gevloekt.’ De tv-uitzending trok meer dan 1,5 miljoen kijkers, ook omdat het de eerste aflevering van een nieuw seizoen was, dus omgeven door media-aandacht. ‘Nu is de camping vrijwel volgeboekt’.

Overstroming
Uiteindelijk bleef er op tv maar vijftig minuten over van een jaar lang filmen. In tegenstelling tot veel andere deelnemers aan het programma had Ians familie maar weinig ‘drama’. ‘Mijn ouders spreken na al die jaren vloeiend Luxemburgs en Frans, en bovendien zit het ondernemerschap in het bloed. Dus de tv-makers vonden het maar jammer dat alles goed ging.’

En toen overstroomde voorjaar 2013 de camping. ‘Door de vele regenval en het smeltwater uit de bergen stond het hele dal onder water. Dat heeft in totaal amper drie dagen geduurd, maar het kwam in de uitzending uitgebreid aan bod. Tv-makers zoeken toch die sensatie op. Dat vonden we aan de ene kant wel jammer, maar uiteindelijk is het wel een hele mooie aflevering geworden.’

Nooit meer terug
Het gezin woont sinds 2012 abrupt uit elkaar. ‘Bij ons gingen mijn ouders het huis uit, in plaats van de kinderen. Ik ben in mijn eentje achtergebleven in ons huis in de Betuwe; mijn zus zit op kamers in Utrecht. Het huis staat te koop, maar totdat het verkocht word heb ik voor mezelf een mooie plek voor een feestje. En ondertussen ben ik een echte huisman geworden!’

Het leven in Luxemburg bevalt Ians familie erg goed. ‘Mijn zusje gaat daar straks studeren. Nee, die komen niet meer terug. Ik sluit niet uit dat ik na mijn studie ook emigreer. Nu al doe ik veel zaken voor de camping: de website, naar beurzen, marketing, juridische zaken. Bijna alles uit mijn studie is direct toepasbaar. De omgeving is prachtig en de mensen zijn relaxed, een hele andere cultuur dan in Nederland, waar iedereen zich druk maakt om kleine dingen.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?