Afvalbak met wauw-factor

  Je kent het vast, de ontzettende rommel die achterblijft na een concert of festival. In Breda denken ze een oplossing voor dit probleem te hebben gevonden. Vier studenten van de opleiding Communication & Multimedia Design (CMD) in Breda bedachten een interactieve afvalcontainer.

  Palm Parkies, een zomers festival in onder andere Breda, had deze zomer de primeur. De ‘Bin’, een witte container met daarop omgekeerde, gekleurde paraplu’s beloonde de festivalbezoekers met een licht– en watershow na het weggooien van afval. Bin maakt van rommel opruimen een mooie beleving volgens CMD-studenten Bas Moerenhout, Thomas Huster, Quint Thoolen en Ruben Hagenaar.

  Afvalprobleem
  De bedenkers van het milieuvriendelijke gevaarte zijn via hun opleiding aan het denken gezet over het afvalprobleem op Palm Parkies. ‘De gemeente wilde graag een oplossing daarvoor en benaderde Avans,’ vertellen Thomas en Quint. ‘CMD tipte ons en we zijn ermee aan de slag gegaan. Het idee van een interactieve container werd goedgekeurd door de gemeente. Dat betekende dat we aan de slag mochten.’

  Professionele wereld
  Het gehele project staat los van CMD, maar veel geleerd hebben ze zeker. Thomas: ‘Zo leerden wij omgaan met professionaliteit. We hebben laten zien aan de docenten, de mensen om ons heen en de opdrachtgever dat we in staat zijn een professioneel product neer te zetten.’ ‘Daarnaast,’ voegt Quint toe, ‘hebben we mooie reacties gekregen op ons werk. Er stapten zelfs mensen van hun fiets om een foto te maken. Daar word je wel trots van.’

  interactieve afvalcontainer1-max

  ‘We hebben nog geen concrete plannen, maar met Bin op grotere festivals als Lowlands of Solar staan, daar dromen we wel van’

  Wauw-factor
  Ook bij Avans blijft veel rommel liggen aan het eind van de dag. Volgens de jongens is dit ontwerp alleen niet geschikt voor schoolterreinen. ’Op festivals werkt het prima omdat er een wauw-factor aan vast zit,’ aldus Thomas. ’Op een school zou dit voor korte termijn misschien werken, maar voor de lange termijn moet het toch anders in elkaar steken. We denken dan eerder aan een container met puntensysteem of een die met Facebook in verbinding staat.’

  Toekomst
  De vier studenten willen door met hun product. ‘We hebben nog geen concrete plannen, maar met Bin op grotere festivals als Lowlands of Solar staan, daar dromen we wel van.’

  Breda Barst
  Benieuwd naar de lichtgevende en waterspuwende afvalcontainer? Op het popfestival Breda Barst (20 en 21 september 2014) kun je hem bewonderen!

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties.