Terug naar overzicht

Financiële beloning voor studenten die spits mijden?

Studenten uit hbo en wo zijn ‘sterk gemotiveerd om de spits te mijden’, aldus een platform dat een einde wil maken aan volle treinen in de ochtend- en avondspits. Ze hebben maar een klein zetje nodig.

Hbo’ers en wo’ers willen best op rustiger tijden in de trein stappen, blijkt uit een onderzoek dat het Platform Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur liet uitvoeren in Twente. Net als minister Bussemaker pleit het platform daarom voor aanpassing van de collegeroosters, zodat studenten vaker buiten de spits kunnen reizen.

Andere prikkel
Maar uit het onderzoek blijkt ook dat veel studenten die in de spits reizen helemaal niet om negen uur op college hoeven te verschijnen. Die groep heeft een andere prikkel nodig. Vooral mbo-studenten zouden gevoelig zijn voor financiële beloningen als ze iets later of eerder in de trein stappen.

‘Men verzint een “smoes” om het huidig spitsgedrag goed te praten’

Als het financieel loont om buiten de spits te reizen, zullen mensen ook flexibeler worden, verwacht het platform. ‘Veel reizigers die zeggen niet flexibel te zijn, geven later in het onderzoek aan bij een beloning wel te zullen spitsmijden’, aldus het platform. ‘Dit is ook een bekend verschijnsel in de gedragskunde: men verzint een “smoes” om het huidig spitsgedrag goed te praten.’

Het Platform Beter Benutten baseert zich op een onderzoek in Twente door adviesbureau Dijksterhuis & Van Baaren.

Ov-studentenkaart
Het kabinet wil tweehonderd miljoen euro bezuinigen op de ov-studentenkaart. Dat lukt alleen als studenten vaker buiten de spits gaan reizen. De prijs van het openbaar vervoer wordt namelijk goeddeels bepaald door de piekmomenten in het verkeer.

Punt. Of had jij nog wat?

Sanne

Ik ben ook vaak eerder op school dan aangegeven op mijn rooster en idd om te werken aan een project (of opdrachten voor 1 van m'n vakken).

2014-09-05 17:26:16

fran

Nee, sommige studenten moeten om 8 uur, half 9 of kwart voor 9 op school zijn (of een ander tijdstip voor 9 uur). Allemaal geen 9 uur maar ze reizen wel in de spits. deze antwoorden dus in de enquete "nee" terwijl ze wel in de spits moeten zitten.

2014-09-05 16:35:06

Mark

Klopt, ik lig ook graag langer in bed... Dus als ik voor in bed blijven liggen nog een financiele beloning krijg, ben ik helemaal voor.

2014-09-05 11:36:34

Oliver Mendez Gacha (OMG)

''Maar uit het onderzoek blijkt ook dat veel studenten die in de spits reizen helemaal niet om negen uur op college hoeven te verschijnen.'' Nee mevrouw Bussemaker, deze studenten werken in projectgroepen en spreken 's morgens af om te werken!!

2014-09-05 11:25:37

Meer lezen?