Terug naar overzicht

Geen verrassing dat oud-studenten niet aflossen

Onderwijsminister Bussemaker maakt zich geen zorgen over oud-studenten die hun studieschuld tijdelijk niet aflossen. ‘De genoemde cijfers zijn voor mij geen verrassing, noch een bron van ongerustheid.’

Steeds meer oud-studenten verdienen te weinig om hun studieschuld terug te betalen. Ze kunnen dan vragen om een lager maandelijks aflosbedrag, en begin augustus bleek uit DUO-cijfers dat er steeds vaker van die mogelijkheid gebruik wordt gemaakt.

Recessie
Minister Bussemaker vindt dat niet zo vreemd. Allereerst vinden door de economische recessie minder mensen een baan, antwoordt ze op Kamervragen van Jasper van Dijk (SP). Daar komt bij dat het oud-studenten makkelijker is gemaakt. Ze hoeven sinds 2009 geen draagkrachtmeting meer aan te vragen, dat gebeurt nu automatisch.

Dat meer mensen gebruik maken van de draagkrachtregeling laat volgens Bussemaker bovendien zien studenten veilig kunnen lenen. Later hoeven ze immers niet meer geld terug te betalen dan ze kunnen missen.

Begroting
Voor de begroting levert de toename ook geen problemen op, antwoordt de minister verder nog. In de verwachte investeringen is al meegenomen dat een deel van de studieleningen niet zal worden terugbetaald.

Punt. Of had jij nog wat?

Francois

Ik ben helemaal klaar met deze maatschappij! Na mijn studie ga ik niet meer werken, dan hoef je het geleende geld ook niet meer terug te betalen!! In een prestatiecultuur voelt niemand zich thuis. Mij niet gezien!

2014-09-02 11:21:11

Meer lezen?