Terug naar overzicht

Gratis reizen en toch een boete, mag dat?

Je mag gratis met de trein reizen, maar krijgt toch een boete als je vergeet in te checken. Daar moet snel een einde aan komen, vinden de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en reizigersorganisatie Rover.

LSVb en Rover gaan kijken of ze juridische stappen kunnen ondernemen tegen ov-bedrijven die boetes uitdelen aan abonnementhouders die vergeten in te checken. Dit hebben zij zaterdag gezegd in een uitzending van het consumentenprogramma Kassa.

Zwartrijders
Ook met een ov-studentenkaart of vrij-reizenabonnement moeten reizigers altijd inchecken: dan pas is hun vervoersbewijs geldig. Als ze het vergeten, kunnen ze worden aangemerkt als zwartrijder.

Dat kan niet, vinden Rover en de LSVb. Ze werven donateurs om hen te steunen bij een juridische onderzoek, want zelf hebben ze er niet genoeg geld voor, zeggen ze. Ze willen 5.000 euro bijeensprokkelen via Rechtspraak.nu. De teller staat nu op bijna 1.150 euro dankzij 37 donateurs.

Bezwaar maken
Ov-bedrijven Connexxion en HTM geven zwartrijders de keuze: een boete van 35 euro waar je bezwaar tegen kunt maken of een boete van 25 euro waarbij dat niet kan. De LSVb en Rover betwijfelen of dat wel mag. Je zou altijd bezwaar moeten kunnen maken.

In de uitzending kwamen ook enkele studenten aan het woord, die met hun ov-kaart gratis mochten reizen en toch een boete kregen. Vervoerders zeggen dat ze er meestal coulant mee omgaan.

Punt. Of had jij nog wat?

Luc Jansen

Connexxion abonnement van 1000 euro, OV-chipkaart werkt niet,chauffeur kent mijn zoon, controleur schrijft toch boete uit. Op bezwaarschrift wordt niet binnen 14 dagen gereageerd, boete wordt verhoogd. Klantenservice kan niets doen. KLANT?

2016-03-18 08:29:57

boze student

bovendien voor het schandaal genaamd "ov" zou men hier niet eens 97 euro per jaar voor mogen vragen

2014-09-16 10:43:43

boze student

ov rip kaart!! zelfde dat je hem zelf moet stopzetten als je er geen recht meer op hebt, stop het dan als ik er geen recht meer op heb ipv mensen op te zadelen met een belachelijke schuld van 97 euro per 2 weken...

2014-09-16 10:43:09

Meer lezen?