Terug naar overzicht

#AvansDuurzaam: studenten in actie tegen dierenleed

Dutch students for animals heet de stichting van Kay Michels, docent bij de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu (ATGM). De stichting is een jaar geleden in het leven geroepen heeft. ‘Ik vind het belangrijk dat studenten maatschappelijk bezig zijn.’ De stichting zet zich in voor andere bekende organisaties die zich bezig houden met dierenwelzijn.

Hoe kwam je ertoe de stichting op te richten?
‘Binnen onze academie kunnen studenten aanvullende studiepunten krijgen voor activiteiten die buiten het curriculum vallen. Ik werd helemaal gek van studenten die bij mij kwamen met mededelingen als “ik ga vakken vullen bij Albert Heijn en een cursus logistiek volgen, kan dat?”. Omdat ik het belangrijk vind dat studenten maatschappelijk bezig zijn en omdat dierenleed mij raakt, heb ik besloten de stichting op te richten.’

De stichting heet Dutch students for animals, maar jij bent docent. Hoe zit dat?
‘Vanwege de continuïteit ben ik als oprichter zijdelings betrokken bij de stichting. Het zijn studenten die het bestuur vormen, actie ondernemen en alle werkzaamheden uitvoeren.’

Kunnen alle studenten zich aansluiten bij de stichting?
‘Jazeker, momenteel zijn het nog voornamelijk ATGM-studenten maar studenten van andere Avansacademies of andere hogescholen of universiteiten zijn ook welkom.’

In het statuut staat dat de stichting ook forensisch onderzoek op dieren kan uitvoeren. Hoe gaat dat in zijn werk?
‘Studenten moeten dat onderdeel nog verder gaan uitzoeken. Aan dit onderzoek zitten namelijk nogal wat haken en ogen. In principe kan het in onze labs bij Avans. Maar als je het in een strafrechtelijk kader doet, moet het lab niet voor iedereen toegankelijk zijn. En als je het voor particulieren doet, moeten die dan betalen en hoeveel? Idealiter zouden we forensisch patholoog Frank van der Goot, die ook met dergelijk onderzoek bezig is, gaan ondersteunen.’

Wat is de volgende actie?
‘Deze week gaan we bij Avans boxen plaatsen waar iedereen oude telefoons en cartridges kan doneren. De opbrengsten hiervan gaan naar Stichting AAP.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?