Terug naar overzicht

Buurtbewoners verbinden met bloembollen

Met het planten van bloembollen willen vijf studenten van AKV|St. Joost de saamhorigheid in de Bredase wijk Brabantpark verbeteren. Het doel: 150 bloembollen planten.

In de minor Arts & Humanity zoeken studenten uit verschillende studierichtingen naar een link tussen mens en kunst. Studenten van de opleiding Grafische Vormgeving, Beeldende Kunst, Illustratie en Animatie bedachten Plantje Praatje. ‘We moesten een plek in de omgeving van Avans zoeken waar we iets voor de buurt konden doen’, vertelt Floortje, derdejaarsstudent Animatie. ‘We kwamen uit bij de wijk Brabantpark. Door middel van interviews met de buurtbewoners zijn we erachter gekomen dat het onderlinge respect er wel is, maar dat er vrij weinig contact met elkaar is.’

‘Vreemden met elkaar laten spreken’
De studenten hopen met deze actie de saamhorigheid in de wijk te verbeteren. Floortje: ‘Tijdens het planten van de bloembollen maakten de bewoners al een praatje. Het zou nog mooier zijn als zij elkaar hierna ook gedag zeggen. We hopen met dit project de buurtbewoners met elkaar in contact te brengen.

bloembollenactie-max

Plantje Praatje
De bewoners hebben niet zomaar ergens een bloembol geplant. De bollen zijn geplant in de vorm van een staafdiagram, zoals te zien in het plantplan. ‘Het is dus een buurtbetrokkenheidsmeter’, vertelt Floortje. ‘Hoe meer mensen een bloembol planten, hoe hoger het staafdiagram wordt.’ Hoe meer mensen komen planten, hoe leuker, maar een hoge opkomst is niet zo belangrijk volgens Floortje. ‘De rode draad in dit project is de buurtbetrokkenheid te laten zien aan de inwoners.’

Meer dan 5 procent
Van de 150 adressen kwamen zo’n twintig mensen hun bloembol planten. Dat lijkt weinig, maar volgens Floortje is de opkomst hoger dan verwacht. ‘Onze docenten zeiden dat er bij een buurtonderzoek zo’n 5 procent op komt dagen. Daar zitten wij ruim overheen.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?