Terug naar overzicht

Keuzegids: ‘jonge universiteiten gaan lekker’

Gevestigde academische bolwerken opgepast: de jonkies zijn bezig aan een opmars. De universiteiten van Maastricht, Tilburg en Rotterdam scoren met hun bacheloronderwijs beter dan vorig jaar, blijkt uit de nieuwe Keuzegids Universiteiten 2015.

De Radboud Universiteit Nijmegen is opnieuw de beste klassieke universiteit van Nederland maar ‘de voorsprong op het peloton is geslonken’, aldus de redactie van de Keuzegids. De relatief jonge universiteiten van Tilburg en Rotterdam worden steeds beter en de Universiteit van Maastricht heeft de weg omhoog weer gevonden. Die instelling stond tot vier jaar geleden in de top van de lijst, maar zakte weg.

De drie universiteiten missen weliswaar een aantal disciplines (bèta en letteren), maar worden toch geduchte concurrenten voor de brede klassieke universiteiten, verwacht de Keuzegids-redactie. Dat geldt vooral voor opleidingen als rechten, economie, bedrijfskunde en psychologie.

Hoogste totaalscore voor Open Universiteit
De Open Universiteit heeft de hoogste totaalscore met haar afstandsonderwijs: 74,5 punten. Wageningen University volgt op de voet, met een half puntje minder. Het onderwijs is daar al jaren van hoog niveau, met name in de voltijdopleidingen.

Technische universiteiten
Van de drie technische universiteiten doet Eindhoven het nog steeds het best. De verrassing komt van de TU Delft en de Universiteit Twente: die twee hebben stuivertje gewisseld. Dat heeft Delft volgens de Keuzegids niet aan zichzelf te danken, maar aan de Universiteit Twente, die de zaken wat minder goed op orde heeft dan voorheen. Vooral de sociale en bedrijfskundige studies krijgen meer kritiek dan voorheen.

Twente komt dit jaar gevaarlijk dicht in de buurt van de score van de twee Amsterdamse universiteiten. ‘Dat bewijst dat de hoofdstad niet het alleenrecht heeft op kritische studenten’, aldus de redactie. De Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit staan al jaren onder in de ranglijst van de Keuzegids. Dat werd nogal eens geweten aan de kritische houding van Amsterdamse studenten.

Helpen bij studiekeuze
De jaarlijks verschijnende Keuzegids Universiteiten is bedoeld om scholieren te helpen bij hun studiekeuze. Er staat een overzicht in van de sterke en zwakke punten van opleidingen, gebaseerd op de studentoordelen uit de Nationale Studentenenquête, onderwijsstatistieken en oordelen van onderwijskeurmeester NVAO. Ook het aantal contacturen wordt meegenomen in de weging.

Grote onderlinge verschillen
De onderlinge verschillen tussen opleidingen blijken groot. Pedagogische wetenschappen van de Vrije Universiteit bijvoorbeeld staat prima aangeschreven, terwijl de VU-opleiding archeologie helemaal onderin eindigt. En de Radboud Universiteit mag dan een pluim krijgen, maar voor een opleiding internationaal en Europees recht bijvoorbeeld kunnen studenten beter uitwijken naar Maastricht of Groningen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?