Terug naar overzicht

40.000 euro voor afstudeerfilm

Joanne van der Weg en Valerie Chang zijn op het Nederlands Film Festival (NFF) in de prijzen gevallen. Beiden zijn afgelopen zomer afgestudeerd aan de opleiding Animatie aan AKV|St. Joost.

Het NFF is dé gelegenheid voor het grote publiek om eindexamenfilms van dit jaar op het witte doek te zien. Voor afstudeerders van audiovisuele opleidingen is dit het eerste podium om hun film aan een groot publiek te presenteren.

Blindelings
Joanne van der Weg won met haar eindexamenwerk Blindelings de prijs voor de beste afstudeerfilm, de Diorapthe Award. De jonge filmmaker laat op indringende wijze zien wat een blind persoon hoort en ervaart tijdens een alledaagse activiteit zoals het reizen met de trein. Haar werk is een combinatie van geluiden met animaties van braille.

Pepe Luu
Tijdens het Nederlands Film Festival zijn maar liefst zes Wildcards te winnen. Dat is een aanmoedigingsprijs voor net afgestudeerde filmmakers om een nieuwe film te realiseren. Een van de winnaars is Valerie Chang. Haar film Pepe Luu gaat over huiselijk geweld verteld vanuit het standpunt van een kind die de volwassen wereld nog niet helemaal begrijpt.

Prijs
Valerie krijgt 40.000 euro om zonder restricties een nieuwe documentairefilm te maken, onder begeleiding van een producent en een regiecoach. Hiermee wil het Fonds nieuw documentairetalent stimuleren. Het streven is om de films op het Nederlands Film Festival van 2015 in première te laten gaan. Aan de Dioraphte Award is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden.

Vanavond wordt het NFF afgesloten met de uitreiking van de Gouden Kalveren. Dit is live te volgen op NPO 2. 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?