Terug naar overzicht

Blauwe vinkjes op WhatsApp: wat vindt Avans ervan?

Wie gisteren WhatsApp opende, merkte dat de app een nieuwe functie heeft. Vanaf nu kun je door middel van twee blauwe vinkjes zien of je berichtje gelezen is. Al gauw zorgde dat voor veel negatieve reacties van gebruikers. Punt vroeg studenten wat zij van de nieuwe functie vinden.

Sjoukje Heijster, minorstudent Branding Breda:
‘Ik vind de nieuwe WhatsApp-functie eigenlijk wel handig. Naast dat je kan zien dat je app is aangekomen, weet je nu ook of die gelezen is. Toevallig zat ik net te kijken of mijn berichtje al is gelezen. Het is wel vervelend als iemand later reageert, alhoewel ik dat zelf ook weleens doe. Dan ben ik bezig met mijn studie of ben ik in gesprek. Ik geloof niet dat men nu minder gebruik gaat maken van WhatsApp. Persoonlijk zou ik om zoiets kleins WhatsApp niet vermijden.’

Robin Edelbroek, vierdejaarsstudent International Business and Management Studies Breda:
‘Dat je nu op WhatsApp kan zien of je berichtje gelezen is, had ik wel aan zien komen. Op Facebook Messenger kan dit ook al een tijdje. Het was dus wel te verwachten. Het maakt mij niets uit of mensen dat kunnen zien. Iedereen maakt zich er zo druk om. Ik vind dat nergens voor nodig. Maar ik begrijp het wel: soms is het vervelend als iemand niet reageert, bijvoorbeeld bij een dringend berichtje. WhatsApp kan hiermee weleens een stoorzender hebben gecreëerd.’

Lisanne van der Meeren, vierdejaarsstudent Commerciële Economie Breda:
Ik heb meegekregen dat er veel heisa is rondom de nieuwe functie. Persoonlijk heb ik er geen problemen mee, maar ik snap de toegevoegde waarde ervan niet. Mensen gaan toch pas reageren als ze daar tijd voor hebben. Daarbij, vroeger moest je ook gewoon wachten tot je een sms’je terugkreeg. Ik geloof niet dat mensen WhatsApp nu minder gaan gebruiken. Het is en blijft een geaccepteerd communicatiemiddel. Het is logisch dat WhatsApp eens in de zoveel tijd een update heeft, maar als deze updates de gebruikers niet aanstaat, kan de populariteit ervan flink afnemen.’

Janna Bammens, eerstejaarsstudent Accountancy Den Bosch:
‘Ik vind het eigenlijk wel fijn om te weten of en wanneer de berichtjes die ik verstuur gelezen worden. Maar voor mij verandert er niks want ik moet eerlijk toegeven dat ik dacht dat die twee grijze vinkjes al betekenden dat iemand het appje gelezen had. Ik whatsapp best veel, vooral met vrienden en familie. Niet tijdens de les overigens, dan laat ik m’n telefoon netjes in mijn tas. Omdat ik herkansingen heb gehad vanochtend, merk ik de ophef rond de blauwe vinkjes pas net. Ik lees er over op Facebook en mensen maken er filmpjes over. Persoonlijk vind de heisa echt nergens op slaan. Waar hebben we het over?’

Mark Bos, vierdejaarsstudent Informatica Den Bosch
‘Ik heb Whatsapp wel op mijn telefoon maar ik gebruik het niet zoveel. Ik neem deel aan een paar groepsgesprekken, bijvoorbeeld met mijn broers, maar dat was het dan wel. Ergens begrijp ik wel dat mensen er mee bezig zijn omdat het idee van privacy op allerlei terreinen een veelbesproken begrip is. Maar bij Whatsapp heb ik er echt geen problemen mee. Ik zal ook heus niet beledigd zijn als ik zie dat iemand een berichtje van mij heeft gelezen maar nog niet heeft geantwoord. Ik antwoord ook niet altijd meteen.’

Punt. Of had jij nog wat?

Iris

Ik kan mij bij SMS nog herinneren dat er zoiets was als een ontvangsbevestiging, en een berichtje als ze jou berichtje geopend hadden...

2014-11-07 10:39:17

Anne

Je kunt zeuren over je privacy maar stap dan gewoon weer terug op het ouderwetse sms-en als je er zo'n problemen mee hebt?! Of bel mensen gewoon als je iets te melden hebt... en als je geen zin hebt om te reageren, wat maakt het uit?!

2014-11-07 07:57:29

Booy

Heb je een android toestel? Ja? Weet je wat een widget is? Nee? Gooi jezelf weg. Met een widget kun je dit omzeilen, vinger vasthouden startscherm > widgets > whatsapp widget plaatsen... opgelost.

2014-11-07 00:45:02

Meer lezen?