Terug naar overzicht

China nog steeds belangrijk voor Avans

Avans heeft nauwe banden met China. Donderdag kwam er dan ook een delegatie vanuit China een bezoek brengen aan de hogeschool om te kijken hoe er nog beter samengewerkt kan worden. Docent en coördinator Internationalization Fred Cahuzak vertelt waarom China zo belangrijk is.

Waarom China?
‘China is al jaren een groeiende economie om in de gaten te houden. Omdat China wel een heel groot land is, zijn we met de provincie Jiangsu binnen het Triple Helix concept gaan samenwerken.’

Wat is het Triple Helix concept?
‘Ondernemers, de overheid (denk aan gemeente Breda) en studenten van de bachelor Asian Business Studies werken samen om de regio zuidwest Nederland verder te ontwikkelen. Dit is de ideale opzet om studenten meer over het bedrijfsleven te leren.’

Gaan studenten ook mee naar China?
‘Jazeker. Ze passen perfect binnen de delegatie. Omdat ze tijdens hun opleiding Chinees leren, kunnen ze fungeren als tolk en de bedrijven ook van adviezen voorzien.’

Er is nu ook de bachelor Latin American Business Studies. Gaat deze de Aziatische opleiding vervangen?
‘Nee. China begon eerder met ontwikkelen dan Latijns-Amerika, daarom zijn we daar al veel verder mee. We willen daar naar toe waar de ontwikkelingen het grootst zijn. Dat is China, maar nu ook bijvoorbeeld Brazilië, Argentinië, Colombia en Mexico. Die landen staan echt aan het begin van de economische groei. We kunnen daar hele mooie projecten opzetten. Maar China blijft belangrijk.’

Is het moeilijk om met Chinezen samen te werken?
‘De cultuur in China is heel anders dan in Nederland. Zo heb je daar bijvoorbeeld altijd iemand nodig van de overheid om deuren te open binnen het bedrijfsleven. Toch merk je dat China zijn deuren steeds verder open heeft staan voor andere landen. Nederland heeft ontzettend veel handel met China, daar kunnen we nog meer uithalen.’

Waarom kwam er een delegatie naar Avans?
‘De bezoekers zijn van de Chinese media. Zij willen voor een langere periode Nederlands nieuws in hun krant opnemen. Tijdens deze bijeenkomst hebben we gekeken hoe we nog beter kunnen samenwerken tussen Chinese en Nederlandse bedrijven en universiteiten. We willen graag meer uitwisselingen met studenten en docenten.’

Het aantal leerlingen dat vanuit China naar Avans komt, is de afgelopen jaar gedaald. Kunt u dat verklaren?
‘Het onderwijs in China zelf wordt steeds beter. Daarbij zijn er veel meer landen die hun grenzen open hebben gesteld voor Chinese studenten, ze hebben dus meer keuze. Een andere reden is de crisis, niet alle studenten hebben nog de mogelijkheid om ergens anders te studeren. Ook een slechte kennis van de Engelse taal is een reden dat er minder Chinese studenten naar Nederland komen. Wij zijn één van de beste hogescholen van Nederland. Onze toelatingseisen zijn streng. Buitenlandse studenten moeten een diploma overleggen om te bewijzen dat hun kennis van de Engelse taal goed is.’

Punt. Of had jij nog wat?

Paul Veroude

Een andere reden waarom er minder Chinese studenten naar Avans komen is dat andere onderwijs instellingen meer investeren in een goede international office in China! Groet vanuit China

2014-11-14 07:27:28

Paul Veroude

Ik werk/leef ik al jaren in Nederland en China. Ik denk niet dat de crisis een reden is waarom minder Chinese studenten naar Ned komen, er is hier vrijwel geen crisis. Taal en cultuurverschillen zijn wel een reden.

2014-11-14 07:24:03

Meer lezen?