Terug naar overzicht

Buitenlandse studenten: ‘Echt niet dat ik op een fiets ga zitten’

Studeren in het buitenland is voor veel jongeren aantrekkelijk. Maar welk land en welke school kies je dan? Avans organiseerde deze week de International Orientation Days, waarbij scholieren van over de hele wereld een kijkje konden nemen in het dagelijkse leven van een Avansstudent.

Er zijn middelbare scholieren vanuit alle uithoeken van Europa. Het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Kroatië, Frankrijk, Duitsland, Polen, Rusland en Slowakije zijn vertegenwoordigd. De Kroaatse Debora vertelt: ‘Ik wil graag iets van de wereld zien en ergens anders studeren dan Kroatië. Ik wilde eerst naar Noorwegen toe, maar daar is het zo koud. Nederland heeft een zelfde klimaat als Kroatië.’

Nieuw leven
Radoslava uit Bulgarije wil juist een hele andere cultuur ontdekken. ‘Nederland lijkt me zo anders dan Bulgarije. Ik kan hier een nieuw leven starten.’ Elenor uit Engeland denkt over haar toekomst na. ‘Je kunt hier zoveel talen leren, dat is in Engeland een stuk moeilijker. Ik denk dat bedrijven het heel interessant vinden als je in het buitenland gestudeerd hebt en twee of drie talen spreekt.’
Ook willen de scholieren allemaal Nederlands leren. ‘Lijkt het op Duits?’ vraagt de Britse Samantha, ‘want dan moet het wel lukken.’

De scholieren krijgen een rondleiding door het gebouw van Avans en krijgen verhalen te horen van internationale studenten die al een tijdje in Nederland wonen. ’s Avonds staan er een tour door Breda en een etentje gepland. De avond is vrij om het nachtleven te ontdekken.

Op de tweede dag krijgen de scholieren meer informatie over de internationale opleidingen die ze binnen Avans kunnen volgen en ze kunnen een proefles meedraaien. Vinden ze het na twee dagen nog steeds leuk in Nederland?

Niet op de fiets
Beide Britse scholieren Samantha en Elenor hopen volgend jaar naar Nederland te kunnen komen. Samantha: ‘Als het met mijn visa geregeld kan worden, kom ik graag naar Nederland.’ Dat Nederlanders alles op de fiets doen, vinden ze maar raar. ‘Echt niet dat ik op een fiets ga zitten. Ik pak de bus wel,’ huivert Elenor. Samantha ziet het wat zonniger in: ‘Ik zal er wel even aan moeten wennen, maar het is wel lichaamsbeweging. Dus wie weet.’

Op woensdagavond viel er weinig aan het nachtleven te ontdekken, vertellen de scholieren teleurgesteld. ‘Er waren alleen maar oude mensen.’ Gelukkig gaat het ze uiteindelijk niet om het nachtleven, maar om de opleidingen die ze kunnen volgen bij Avans. De Orientation Days hebben de scholieren een duwtje in de goede richting gegeven. ‘Als jullie maar nooit meer banaan op een pizza Hawaii doen, iew.’

Punt. Of had jij nog wat?

k.

Wie doet er nou banaan op een pizza hawaii?

2014-11-28 09:41:29

Meer lezen?