Terug naar overzicht

Gouden duo neemt afscheid van Avans

Woensdag nemen directeur Harrie de Werd en adjunct-directeur Jo Timmermans afscheid van Avans. De laatste jaren werkten zij samen bij de Academie voor Sociale Studies Breda (ASB). Punt sprak de twee over de reden dat ze zo’n gouden duo zijn en de veranderingen binnen het onderwijs.

Jo Timmermans Harrie de Werd
Jo Timmermans                                      Harrie de Werd

Jullie werkten al eerder samen bij de Academie Engineering en ICT (AE&I). Is het toeval dat jullie elkaar weer troffen bij ASB?

Harrie de Werd: ‘Nee, dat is zeker geen toeval. Ik werkte als directeur bij AE&I en ik wilde een stapje terug doen. Ik kwam als adjunct-directeur terecht bij ASB. Daar liep het allemaal niet zo lekker en al snel werd me gevraagd of ik toch directeur van de academie wilde worden. Als nieuwe adjunct dacht ik meteen aan Jo.’
Jo Timmermans: ‘Ik was mijn werk al aan het afbouwen. Ik word deze week 66. Toch wilde ik graag met Harrie samenwerken. Ik ben zelf op mijn sterkst als adjunct-directeur. Een directeur is meer gericht op de buitenwereld, als adjunct kijk je naar binnen en ben je veel met het personeelsbeleid bezig.’
Harrie de Werd: ‘Jo en ik hebben dezelfde kijk op ons werk. We vinden allebei het resultaat belangrijk. We zitten eigenlijk altijd op dezelfde lijn.’
Jo Timmermans: ‘Als we in een vergadering zitten en er wordt naar onze mening gevraagd, dan hoeven we elkaar maar aan te kijken en we weten hoe de ander ergens over denkt, daar hoeven we het eigenlijk niet eens over te hebben. We willen hetzelfde. Dat is al zo vanaf het begin dat we elkaar ontmoetten.’

Merken jullie een verschil tussen mensen bij AE&I en mensen bij ASB?

Jo Timmermans: ‘De twee academies zijn een wereld van verschil. Mensen in de techniek zijn een stuk directer. Het is daar ja of nee. Dat was voor mij een hele nieuw wereld, want ik kom niet uit de technische sector.’
Harrie de Werd: ‘Voor werk vanuit de directie maakt het verschil niet zo heel erg uit. Je moet heel erg bij jezelf blijven. Toch merkte ik dat ik, omdat ik zelf techniek gestudeerd heb, keuzes wel makkelijker kon overbrengen.’
Jo Timmermans: ‘Bij sociale studies is het toch nodig om meer nuance aan te brengen, vanwege de problematiek die daar wordt behandeld.’

Hoe zien jullie de toekomst voor studenten van ASB, na de veranderingen in de zorg vanaf januari 2015?

Harrie de Werd: ‘Ik verwacht dat er veel gaat veranderen. De ontwikkelingen zijn pas net in gang gezet, dus het is nog even afwachten totdat we ook daadwerkelijk verschil gaan zien.’
Jo Timmermans: ‘Studenten moeten over de grenzen van hun vakgebied gaan kijken. Je komt met zoveel andere vakgebieden in contact, daar moet je ook mee leren samenwerken. Dat maakt opleidingen een stuk rijker.’
Harrie de Werd: ‘Ik denk ook dat ondernemerschap belangrijker gaat worden. Er zijn nu al veel zzp’ers, maar ik verwacht dat dat aantal zeker gaat stijgen de komende jaren.’

Wat zouden jullie doen als Avans aanklopt of jullie toch nog een tijdje terug willen komen?

Jo Timmermans: ‘We zijn allebei klaar bij Avans, dat wordt bepaald door onze leeftijd. Je wordt formeel ontslagen. Maar we zijn wel echte Avans-mensen geworden en we zijn zeker niet opgebrand, dus wie weet in de toekomst.’
Harrie de Werd: ‘Het is prettig om de jas nu even aan de kapstok te hangen, maar alles staat nog open. Ik heb het heel leuk gehad bij Avans.’

Jo Timmermans en Harrie de Werd nemen woensdag 19 november afscheid van ASB in de Waalse kerk in Breda van 15.00 tot 19.00 uur.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?