Laptops verboden bij hoorcolleges

Studenten Communicatie- en informatiewetenschappen van de Universiteit van Utrecht is gevraagd voortaan hun laptops thuis te laten. Even snel Facebook checken is er dus niet meer bij voor hen.

Het kán heel handig zijn: aantekeningen maken op je laptop. Maar laten we toegeven, verleidelijk is het wel om je Facebook te checken, kattenfilmpjes te kijken of hilarische afbeeldingen op te zoeken op 9GAG. Docenten van de Universiteit van Utrecht zijn hier zo klaar mee, dat zij studenten hebben gevraagd om voortaan aantekeningen met pen en papier te maken.

‘Veel van onze studenten zeggen de lesstof nu veel beter te kunnen onthouden’

Docent Mirko Tobias Schäfer in een interview met Metro: ‘Studenten moeten zelf logische verbanden leggen tijdens een hoorcollege, en dat kan alleen als je alles van de stof meekrijgt.’ Niet alle studenten reageerden enthousiast op het initiatief. ‘Niet alle reacties waren positief, maar we hebben vooral goede reacties gekregen. Veel van onze studenten zeggen de lesstof nu veel beter te kunnen onthouden.’

Voordelen van pen en papier
    Volgens Schäfer toont wetenschappelijk onderzoek aan dat er voordelen zijn voor het gebruik van pen en papier. ‘Je let een stuk beter op als je niet aan het multitasken bent. Wie slechts flarden meekrijgt van het hoorcollege, heeft geen tijd om er ook nog over na te denken. De Universiteit van Utrecht is niet de eerste die met het idee komt: op enkele Amerikaanse universiteiten werken ze al een tijdje zonder laptops.’

Cursus verspillen van tijd op internet
    De Universiteit van Pennsylvania denkt daar heel anders over. Daar kan het zoeken naar grappige filmpjes en het delen van berichten op social media je zelfs een diploma opleveren. De universiteit biedt in 2015 een cursus verspillen van tijd op het internet aan. Het lesprogramma valt onder het vak creatief schrijven.

Wat vind jij, moet Avans het gebruik van laptops tijdens colleges ook verbieden? Geef je mening in onze poll!