Terug naar overzicht

Snel en simpel: Gewoon wat een studentje ’s avonds eet

Het is niet het eerste kookboek voor studenten, maar het is wel anders. Gewoon wat een studentje ’s avonds eet is namelijk geschreven door een (inmiddels ex-)student.

Leonie ter Veld zette tijdens haar studie vaak foto’s van wat ze at op Facebook. Daaruit ontstond het idee voor een blog. En dat sloeg enorm aan. Zo erg dat Leonie haar eigen kookboek mocht maken. Haar Facebookpagina heeft inmiddels ruim 56.000 likes.

Ook al is Leonie geen student meer, ze blogt nog steeds over wat ze eet. Geen culinaire hoogstandjes – dat pretendeert ze ook niet -, maar simpele gerechten. Het zit ‘m vaak niet in de ingrediënten, maar in de combinaties die ze maakt. De gerechten zijn makkelijk en vooral snel te maken. Dat maakt het boek perfect voor studenten.

De hoeveelheden in de recepten zijn voor een of twee personen en daardoor soms wat vreemd. Als je maar 10 cm komkommer nodig hebt, wat doe je dan met de andere centimeters? Om verspilling te voorkomen, zul je in een week vaker met dezelfde ingrediënten moeten koken.

In Gewoon wat een studentje ’s avonds eet geen trendy gerechten of superfood (‘Geef mij maar een frikandel speciaal, dat is pas superfood’). Maar is het wel lekker? De redactie van Punt dook de keuken in om een aantal recepten uit het boek te proberen.

Lotte maakte Pasta met muntpesto en honingkip

‘Wie niet van zoet houdt, kan dit recept beter overslaan. Door de honing en tijm wordt dit gerecht namelijk mierzoet. Het honing, tijm, citroenmengsel is zo gemaakt en de kip staat snel in de oven. Jammer dat hij nog wel 25 minuten moet bakken. Even snel eten is er niet bij.
De pesto neemt wat meer tijd in beslag. Omdat ik niet van munt houd, besluit ik die te vervangen door oregano. De blender heeft moeite om alles te pureren en het blijft dan ook net iets te dik. Dan nog maar een paar scheuten olijfolie, waardoor de pesto wat olieachtig smaakt. Zonder de munt ziet de pesto er een beetje bleek uit, maar het is niet minder lekker. De smaaksensatie van het gerecht is bijzonder, maar erg lekker.’

Sydney maakte Couscous met avocado, tomaat, komkommer, feta, zongedroogde tomaatjes en pompoenpitten

kookboek_couscous

‘Een simpel en snel, maar lekker gerecht. Couscous wellen, komkommers en tomaatjes snijden en een avocado prakken: dat is niet moeilijk, toch? Volgens het recept horen ook pompoenpitten en fetakaas in het gerecht. De feta geeft dat extra beetje smaak, zonder is het maar een flauw gerecht. De pompoenpitten zijn naar smaak weggelaten. Een lekker gerecht, maar zeker geen culinair hoogstandje.’

Sanne maakte Stamppot broccoli met limoen en pangasiusfilet

‘Leonie ter Veld maakt het zichzelf graag makkelijk en kookt het liefst met zo min mogelijk ingrediënten. Dit klinkt mij, een kok van belabberd niveau, als muziek in de oren. Slechts vier producten reken ik af voor dit gerecht: een broccoli, pangasiusfilet met tuinkruiden, aardappelpuree uit een pakje en een limoen. Binnen tien minuten is het klaar en lekker dat het is! De combinatie van stamppot en broccoli is apart maar zeker een aanrader.’

Suzanne maakte Gnocchi met ricotta

kookboek_gnocchi

‘Het fijne aan gnocchi is dat het weer eens wat anders is dan de standaard macaroni. Gnocchi is pasta gemaakt van aardappel. De combinatie met ricotta en limoensap maakt het een heel fris gerecht. De hoeveelheid ingrediënten is soms wat vreemd, 12 cm courgette bijvoorbeeld. Dat werd gewoon een hele courgette voor twee personen.
Leonie biecht eerlijk op dat het recept uit Allerhande (van Albert Heijn) komt, dus de credits gaan niet naar haar. Nou ja, gedeeltelijk misschien, want ze was wel zo slim om het op te nemen in haar kookboek.’

Arold maakte Pompoensoep met kokosmelk

‘Prima soepje, maar volgende keer doe ik er weer zoete aardappelen in, in plaats van winterpeen. Dat maakt het net wat voller.’

Sjuul maakte Rucolastamppot met champignons, cashewnoten en pesto

kookboek_rucola

‘Wat is er nou lekkerder dan een stamppotje in de winter? Het recept is supermakkelijk en snel te maken. Binnen tien minuten staat het op tafel. Weer eens wat anders dan dat stampje van je moeder. De zelfgemaakte “klets” pesto bij dit recept – waarbij de puree uit een pakje komt – is misschien iets te overdreven.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?