Terug naar overzicht

Kindermishandeling leren herkennen

Het is een heftig onderwerp. Kindermishandeling en kindermisbruik. Woensdag kregen studenten van de Academie voor Gezondheidszorg (AGZ) en van de Academie Sociale Studies Breda (ASB) de kans om middels een speciale themadag meer te weten te komen over het onderwerp. De hamvraag: hoe herken je kindermishandeling?

Er moet wat omgegooid worden in het programma vanwege treinen die niet rijden, maar de ochtend begint voor de leerlingen met gastspreker Aafke Scharloo. Zij leert de studenten hoe je kinderen kunt laten vertellen over eventueel misbruik zonder suggestief te zijn. Haar les gaat vooral in op slachtoffers met een verstandelijke beperking.

Overlappende minors
Na afloop van het eerste college staan de studenten op de gang bij te komen van het heftige onderwerp. ‘Het is een bijzondere samenwerking,’ vertelt docent Jaap van Omme over de samenwerking tussen beide academies. ‘Er waren eerst twee overlappende minors, daarom hebben we deze speciale themadag voor de twee minors beschikbaar gesteld. Daarnaast zijn er ook studenten van andere scholen aanwezig die hier iets aan kunnen hebben.’

De derde- en vierdejaars studenten lopen allemaal stage (of hebben stage gelopen) in de gezondheidszorg en welzijnssector, waar ze te maken kunnen krijgen met kindermisbruik bij (gehandicapte) kinderen. Van Omme: ‘Ze worden opgeleid om met kinderen te werken en het is belangrijk dat ze mishandelde en misbruikte kinderen kunnen herkennen en begeleiden.’

Naast de colleges konden de aanwezige studenten ’s middags workshops volgen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?