Terug naar overzicht

Studenten zijn creatief met afval

Leuk, lekker picknicken op een festival. Maar wat doe je met je afval als je weg gaat? Gemeente Breda en zomerfestival Palm Parkies blijven vaak met duizenden kilo’s aan afval achter en daar willen ze graag een oplossing voor. Daarom schakelden ze de hulp in van studenten van Avans om met originele ideeën voor het afvalprobleem te komen.

Ruim driehonderd tweede- en derdejaarsstudenten van de opleidingen Communicatie en Communication & Multimedia Design hebben zich in Breda verzameld in de oude fabriekshallen van Bosch. Zestig groepjes, met studenten van beide opleidingen, moeten de beste oplossing gaan bedenken voor het afvalprobleem.

Creatief met afval 01

Perfecte combinatie
De studenten krijgen eerst tips van deskundigen van de gemeente en mogen daarna gaan brainstormen over oplossingen. Al snel hangen de muren vol met ingewikkelde schema’s. Jason, Thuan, Martijn, Ben en Sander staan over hun prototype heen gebogen. Thuan morrelt aan wat draadjes totdat er lampjes gaan branden. ‘CMD en Communicatie is de perfecte combinatie. Ik ben met mijn CMD-opleiding van de technische kant en Jason van communicatie kan mooi vertellen wat we precies van plan zijn.’

Jason: ‘Ons idee is dat prullenbakken naar je toekomen. Iemand draagt een bak op zijn rug en daar kunnen mensen hun afval in gooien. Al dat afval wordt uiteindelijk in één grote bak gegooid. Aan die bak zijn lampjes verbonden. Hoe meer afval er in de bak wordt gedeponeerd, hoe meer lampjes er gaan branden. Daarmee willen we mensen op een leuke manier bewust maken van de kilo’s aan afval die een festival met zich meebrengt. Daarnaast willen we mensen die hun afval weggooien belonen met een consumptiebon, zodat het aantrekkelijker wordt om al het afval ook echt weg te gooien.’

Creatief met afval 02

Fotohokjes
Verderop zitten Kimberley en Eline. Zij hebben een fotohokje bedacht. ‘Hoe meer kilo afval je in de container gooit, hoe meer foto’s je kunt maken in het hokje. Zo willen we mensen op een leuke manier aantrekken om hun afval weg te gooien.’

Ook het groepje van Koen, Joris, Sophie en Ryan wil de afvalbak naar de festivalbezoekers toe brengen. Zij hebben het plan om kliko’s in de bomen op te hangen, de onderkant voorzien van lampen. ‘Aan het eind van de avond willen we dan alle kliko’s laten dalen, als een spetterende lichtshow, om het voor mensen een leuke ervaring te maken om afval weg te gooien.’

Creatief met afval-max

De winnaar…
Vrijdag mogen de vijf groepjes met de beste ideeën hun plannen presenteren aan een jury die onder andere bestaat uit vertegenwoordigers van Palm Parkies en gemeente Breda. De bedoeling is dat het winnende idee ook echt uitgevoerd gaat worden.

Foto’s: Fenne Vermeer

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?