Terug naar overzicht

‘Van je stemrecht moet je gebruik maken!’

Vier vrolijke stembureauleden zitten al vanaf acht uur deze ochtend klaar. Dit zelfbenoemde dreamteam leidt vandaag op de Onderwijsboulevard de gemeenteraadsverkiezingen in goede banen.

Nieuw dit jaar is de inktpot waar stemmers hun vinger in kunnen dopen om zo aan de buitenwereld te laten zien dat ze gestemd hebben. ‘Hier wordt echter weinig gebruik van gemaakt’, aldus stembureaulid Dennis. ‘Al kwam er vanochtend wel iemand langs die al op het station gestemd had maar daar vergeten was z’n vinger in de inktpot te stoppen. Hij kwam dat hier nog even doen.’

Opkomst
De opkomst valt stembureaulid Esther een beetje tegen. Ook loopt er slechts een klein aantal studenten het stembureau binnen. Een van de weinigen is Vincent Pennings, tweedejaarsstudent Bedrijfskunde MER. Hij vindt voornamelijk de thema’s onderwijs en veiligheid belangrijk, want: ‘Het aantal inbraken in de stad moet minder.’ Ook gelooft hij: ‘Van je stemrecht moet je gebruik maken!’

Diezelfde mening is Gijs Swinkels, tweedejaarsstudent HRM, toegedaan. Stemmen vindt hij belangrijk. ‘Als je een stem hebt, moet je die gebruiken.’ Gijs stemde op D’66, de partij die bij de landelijke verkiezingen ook op zijn steun kan rekenen. De inktpot lieten beide studenten onberoerd.

Jan Smit
Eén stem is dus al binnen voor D’66. Lijsttrekker Jan Smit stemde vandaag ook op de Onderwijsboulevard. ‘Op mezelf uiteraard.’ Smit is hoopvol over de uitslag die vanavond bekend wordt gemaakt. ‘D’66 is zichtbaar in de stad en ik verwacht een redelijke winst.’

Het stembureau op de Onderwijsboulevard is nog tot 21.00 uur open. Ook op de Avanslocatie aan het Hervenplein kan gestemd worden.

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?