Terug naar overzicht

Avans afstudeerprijs: Tuŝi, een robot met gevoel

Hoe maak je emoties voelbaar? Mark de Reijer afgestudeerd bij Communication and Multimedia Design (CMD) onderzocht het in zijn scriptie en creëerde Tuŝi, een robot die emoties kan overbrengen. Wie Tuŝi ziet ervaart niet alleen de emoties van de robot, maar herkent ze ook.

‘Het is net een blopje’, vertelt Mark over zijn Tuŝi. ‘Het was de bedoeling van mijn project dat je er geen mensen of dieren in zou herkennen. Het gaat echt puur om het herkennen van de emotie. Daarom heeft het geen correlatie met mens en dier, om deze invloed uit te sluiten. Zo kan er veel beter gefocust worden op de voelbare eigenschappen.’

Technologie is niet meer weg te denken uit ons leven. We zien en horen alles, maar volgens Mark is voelen een achtergesteld zintuig. ‘Aanraking is diep verweven met emotie. Maar het is ons zo eigen, dat we het eigenlijk niet meer op merken. Het gebruik van dit zintuig binnen technologie heeft een enorm ondergeschikte plaats als we kijken naar het belang en de mogelijkheden van de tastzin.’

Toekomst ontwerpen
Daarom ging Mark opzoek naar een manier om tastbare technologie te bedenken. ‘Ik heb het onderzoek zelfstandig gedaan, dus niet in opdracht van een bedrijf. Ik heb heel veel theoretisch onderzoek gedaan naar emoties en hoe ze te herkennen. Mensen kunnen bijvoorbeeld uit geluiden en vormen opmaken om wat voor emotie het gaat. Vanuit bestaand en eigen onderzoek heb ik een handleiding gemaakt: de Design Guidelines for Tactile Emotions.’

‘Vanuit die richtlijnen ben ik Tuŝi gaan ontwikkelen. Je kunt op mijn website precies zien hoe dat proces is gegaan. Mensen vinden het intrigerend om Tuŝi aan te raken of op te pakken. Tuŝi reageert daar ook op. Als je hem bijvoorbeeld aait, dan gaat hij spinnen, net als een kat. Maar als je hem ondersteboven houdt en schudt, wordt hij boos. Zijn gladde oppervlakte krijgt opeens allemaal bulten. Mensen schrikken er vaak van dat er echt een reactie uit hem komt.’

Doe-het-zelf
Wie zijn eigen Tuŝi wil maken, heeft geluk. Mark heeft al de guidelines op zijn website gezet. Hij is niet van plan de robot op de markt te brengen. ‘Hij is puur voor educatieve doeleinden. Maar als bijvoorbeeld Philips opeens voor de deur staat en iets voelt voor mijn project, dan zijn ze meer dan welkom.’

Op het moment doet Mark vrijwilligers werk bij het FabLab in Breda. Volgend jaar wil hij een master media technology in Leiden volgen.

Avans afstudeerprijs
Mark is met zijn onderzoek genomineerd voor de Avans afstudeerprijs 2014, de prijs voor het beste afstudeeronderzoek gedaan door een Avansstudent. Die wordt op 15 december uitgereikt in Den Bosch. De winnaar krijgt 1.500 euro.

Punt. Of had jij nog wat?

mark

Eerste inspiratie kwam ook van m'n furby af. In de vorm moest je geen dier herkennen (zoömorfisme) maar voor de emotionele gedragingen is het juist slim om daar gebruik van te maken. Nu heeft punt ook niet de mooiste foto gepakt.

2014-12-03 14:51:05

Lezer

Awesome afstudeerproject! Alleen persoonlijk vind ik de blob maar een lelijk ding (roept dus wel emotie op). Daarnaast: "je moet er geen dier in herkennen" en "als je hem aait, gaat hij spinnen als een kat"...

2014-12-02 16:12:57

MdB

Nu nog laten praten en je hebt een Furby... Maar wel: goed dat vanuit het CMD wordt geaccepteerd is om onderzoek in eigen beheer te doen en lef om dit ook te starten Mark!

2014-12-02 08:53:16

Meer lezen?