Hogescholen niet tevreden met nieuwe titulatuur

  Sommige hbo-afgestudeerden krijgen nog steeds graden die internationaal niet gangbaar zijn, schrijft de Vereniging Hogescholen aan de minister. De vereniging stelt opnieuw een aantal wijzigingen voor.

  Na ellenlange politieke discussies over de titulatuur voor hbo’ers, mogen veel opleidingen sinds 1 januari 2014 ‘of arts’ dan wel ‘of science’ op bachelor- en masterdiploma’s zetten. Die toevoegingen waren voorheen exclusief voorbehouden aan academici. Om te bepalen welke graad bij welke opleiding hoort, is er een lijst opgesteld. Daarin staan ook toevoegingen als ‘of health’, ‘of commerce’ en ‘of business administration’.

  Internationaal verwarring
  Maar volgens de Vereniging Hogescholen klopt die lijst nog niet helemaal en dat zou internationaal tot verwarring leiden.

  Alle afgestudeerden op het terrein van beeldende kunst en vormgeving zouden volgens de vereniging de toevoeging ‘of arts’ moeten krijgen in plaats van ‘of design’, dan wel ‘of fine art’. Toegepaste psychologie zou ‘of science’ op de diploma’s moeten mogen zetten, in plaats van ‘of arts’. Ook alle hbo-technici zouden voortaan ‘of science’ moeten heten. In de huidige lijst wordt voor een deel van de opleidingen de toevoeging ‘of engineering’ gehanteerd.

  Advies vragen
  De minister zal advies vragen aan internationaliseringsorganisatie Nuffic, en besluit op basis daarvan of ze het verzoek van de Vereniging Hogescholen honoreert.

  Meer artikelen over

        

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • Hetzelfde geldt voor de ‘graden’ voor het beheersen van een vreemde taal. De Europese beoordelingsschaal staat nog steeds niet in Osiris, terwijl het MBO en het middelbaar onderwijs er al jaren mee werken.