Terug naar overzicht

Ludieke verhalen voor zorgprofessionals

‘Een praktisch en ludiek boek voor zorgprofessionals’, zo omschrijft Stephan Wouters, auteur en Avansdocent Bedrijfskunde MER, het boek dat hij schreef met oud-collega Dennis Moeke. Eind december ligt Het Macaroni Dilemma in de winkels.

Het Nederlandse zorglandschap is volop in beweging en, om betaalbare en kwalitatief goede zorg te behouden, zal de zorgverlening slimmer moeten worden georganiseerd. In Het Macaroni Dilemma laten de auteurs door middel van praktisch toepasbare modellen zien dat de dagelijkse zorgpraktijk ook heel leuk kan zijn.

Theorie
‘Er zijn heel veel theorieboeken over zorgprocessen die eigenlijk maar geschikt zijn voor een kleine doelgroep. Wij willen met een toegankelijk verhaal ook de professionals bereiken die letterlijk aan het bed staan van degenen die zorg nodig hebben. Die elke dag met passie hun beroep uitoefenen. We willen juist hen motiveren om ook over zorglogistiek na te denken’, aldus Wouters.

Macaroni?
De opvallende titel van het boek, Het Macaroni Dilemma, slaat op een probleem waar iedereen zich iets bij voor kan stellen. ‘Wat als je eters krijgt en je maakt macaroni? Je wil gastvrij zijn maar je wil ook niet verspillen. Hoeveel macaroni maak je dan?’, licht Wouters toe. ‘Dit dilemma is ook toepasbaar in de zorg. Het is nodig om grip te krijgen op zorgprocessen.’

Soepel proces
Volgens de Avansdocent was het schrijven van het boek een soepel proces. ‘Doordat Dennis en ik zo verschillend zijn, vulden we elkaar juist goed aan. Dennis is als onderzoeker meer theoretisch onderlegd en ik kom uit het bedrijfsleven en ben dus bekend met de praktische kant.’ Het boek is dan ook echt gezamenlijk geschreven. ‘Al hebben we wel dagenlang bij elkaar gezeten om onze schrijfstijlen op elkaar aan te passen.’

Hoewel Het Macaroni Dilemma officieel pas op 30 december in de winkels ligt, zijn er al veel positieve reacties op het werk gekomen vanuit de zorg. Wouters: ‘Dat is fijn en dat motiveert. Meer boeken schrijven, zit dan ook in de planning.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?