Terug naar overzicht

Veel minder streekbussen; studenten gedupeerd

Omroep Brabant kopte afgelopen week: ‘200 jongeren woedend, want kunnen niet naar huis.’ Doordat vervoersmaatschappij Arriva onder meer buslijnen 90 en 96 schrapte in de avonduren, kunnen veel studenten uit de omgeving Landerd na zes uur niet meer thuiskomen.

Linsey Ruys is een van de gedupeerden. Ze studeert Human Resource Management op Avans en reist vier keer per week naar Den Bosch om colleges te volgen. Hoewel het in haar geval nog niet is voorgekomen dat ze later dan zes uur naar huis moet, maakt de nieuwe dienstregeling van Arriva het ook lastig om vanuit haar woonplaats Schaijk naar school te komen. ‘Mijn grootste probleem is dat er overdag veel minder bussen rijden.’

Vechten
‘Wanneer ik nu naar school wil, moet ik ruim van tevoren vertrekken. Daarnaast rijdt Arriva sinds kort met een klein busje richting Heesch, waar ongeveer acht mensen in kunnen. Als de bus vol zit, heeft de rest pech en moet dan een uur wachten op de volgende bus. Ik denk dat het vechten wordt, als alle studenten tentamens hebben.’

Protest
Inmiddels hebben de gedupeerden zich verenigd in een Facebookgroep en is er een petitie met 382 handtekeningen overhandigd aan gedeputeerde Ruud van Heugten. Linsey: ‘Ik hoop dat de provincie en Arriva zo snel mogelijk door hebben dat dit niet langer kan!’

Volgens Avansstudent Anisa Slegers zijn er inmiddels al wat aanpassingen gemaakt. Zo zal er na de kerstvakantie een 20-persoonsbus naar Heesch worden ingezet en rijden de bussen dan een uur langer. Een woordvoerder van Arriva benadrukt echter dat het vooralsnog gaat om een proef. Na twee maanden wordt door de provincie en het busbedrijf gekeken of deze aanpassingen structureel worden.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?