Terug naar overzicht

Twee blokken geschorst na aantekeningen in wetboek

Een student Integrale Veiligheid wordt voor het tweede en het derde blok uitgesloten van deelname aan tentamens nadat er aantekeningen aangetroffen werden in zijn wetboek. De student legt tijdens een zitting van het College voor Beroep van de Examens (COBEX) uit waarom hij de straf te zwaar vindt. ‘Het was geen moedwillige fraude.’

De student in kwestie kocht de wetbundel tweedehands in Xplora en stelde niet eerder te hebben gezien dat er ‘minuscule’ aantekeningen in het boek stonden. Op het moment dat een surveillant deze tijdens een tentamen wel opmerkt, krast de student ze van schrik door.

Consequenties
De examencommissie geeft aan dat het de tweede keer is dat de student de fout ingaat met een wetboek. Eerder werd hij aangesproken op het feit dat hij aan een andere wetbundel beschreven tabbladen had toegevoegd. Deze tabbladen horen blanco te zijn. ‘De student is nadrukkelijk gewezen op de consequenties, mocht het nog eens gebeuren.’

Geen moedwillige fraude
De student weet dat hij fout is en geeft dat meerdere malen tijdens de zitting toe. ‘Ik was van de regels op de hoogte. Ik ben naïef en onzorgvuldig geweest en heb dus ook zeker schuld. Maar ik zou graag dat er gekeken wordt naar de strafmaat want het was geen moedwillige fraude.’

‘Achterin het wetboek staan nog meer aantekeningen. Je kunt zien dat het niet mijn handschrift is en dat de opmerkingen staan in gedeeltes van de bundel die voor de opleiding irrelevant zijn.’ Hij voegt daar aan toe: ‘Ik heb een heel moeilijk jaar achter de rug door een onstabiele privésituatie, en ik wilde juist dit jaar veel aandacht besteden aan mijn studie. Het ritme van naar school gaan is goed voor mij.’

Studievertraging
Hoewel de student tijdens blok 2 en 3 welkom is in de les loopt hij, door uitsluiting van deelname aan de tentamens, studievertraging op. De examencommissie heeft hier weinig boodschap aan: ‘De persoonlijke omstandigheden van de student zijn heel vervelend maar de studievertraging is inherent aan de sanctie. Eigenlijk is de maximale straf voor fraude een heel jaar.’

Uitspraak
Het COBEX heeft het beroep van de student ongegrond verklaard. Hij mag een half jaar niet deelnemen aan de tentamens.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?