Terug naar overzicht

Ingezonden brief: Vrijheid van meningsuiting

Wat betekent vrijheid van meningsuiting nu eigenlijk? Avansdocent Laurens Peeters roept in een ingezonden brief iedereen op tot zelfonderzoek.

Vrijheid van meningsuiting betekent dat je de vrijheid hebt om te uiten wat je meent. Die vrijheid kun je niet beschermen met geweren of controles, want uiteindelijk valt niet te voorkomen dat iemand zo gek wordt dat hij of zij je wilt doden vanwege die mening, en dan vindt zo iemand altijd wel een middel.

De vraag is daarom of, wanneer je geconfronteerd zou worden met zo’n concreet gevaar, je mening zo belangrijk is dat je zelfs dan niet terugdeinst. Dan ben je pas echt vrij om je mening onder alle omstandigheden – zelf bedreiging met geweld – te uiten.

Wie dus vrijheid van meningsuiting wil, moet vooral in zijn eigen ervaring zoeken naar wat voor jou zo belangrijk is dat je het nooit zou opgeven. Deze zoektocht naar een ideaal is wat de mens mens maakt. In het andere geval heb je, als puntje bij paaltje komt, geen andere keus dan geweld met geweld te beantwoorden.

Het is hierom dat we, als antwoord op ‘Parijs’, aan onze studenten de film Das Leben der Anderen voorstellen. Om door die film en door elkaar geholpen te worden deze zoektocht te beginnen.

Laurens Peeters is docent recht bij de opleiding Integrale Veiligheid van Avans.

Punt. Of had jij nog wat?

Anonymous

Bekritiseer islam en riskeer je leven of meer zelf. Bekritiseer wetenschap en riskeer een nobelprijs. Immuniteit voor kritiek verdient geen enkel respect. Alle vooruitgang om ons heen is ontstaan uit kritiek, dus laat ze maar lekker beledigd voelen.

2015-01-26 20:34:02

Anonymous

En dan vooral over hoeveel je er aan hebt, met name in tijden wanneer je je rechten het meest nodig hebt. Er zijn 6 miljoen waarvan je misschien nog aan nabestaanden kan vragen wat hun indruk is van hun rechten.

2015-01-26 20:33:32

Meer lezen?