Terug naar overzicht

Intense ervaring Avansstudent in vluchtelingenkamp

‘Dit is nu mijn land, je mag hier niet meer komen.’ Kun je je voorstellen dat er opeens een muur door je achtertuin loopt en dat iemand dat tegen je zegt? Met kerst verbleef Delilah van Dijk, vierdejaarsstudent Maatschappelijk Werk en Dienstverlening (MWD) in Breda, bij een Palestijns gastgezin in Israël. ‘Het was erg intens’, vertelt de student.

Tijdens de groepsreis die Delilah maakte, logeerde ze bij een gezin in Bethlehem, één van de steden in Israël waar een muur is gebouwd waar de Palestijnen niet omheen mogen. ‘Dat was heel indrukwekkend. Het is bizar dat het je wordt verboden om in je eigen land te reizen.’

Het paradijs
De groep van Delilah bezocht ook een vluchtelingenkamp. Daar praatte de MWD-student met Palestijnse kinderen. ‘Ze zijn zo gewend aan de aanvallen van Israël, dat ze het niet eens meer erg vinden. Ze zeggen dat ze graag in de kampen wonen, dat dit het paradijs van God is. Ze bidden iedere dag. Hun geloof gaat echt heel diep. Dat vond ik wel moeilijk om te zien.’

Met haar gastgezin vierde Delilah kerst. Terwijl ze samen een rondje door de stad liepen, braken er gevechten uit tussen inwoners en de politie. ‘Dat was wel even een spannend moment. Gelukkig bleef mijn gastgezin kalm, zij zijn dit gewend. Daarom vond ik het ook minder eng.’ Wel vond ze het raar dat de Nederlandse televisie uitzond dat het er in Bethlehem vredig aan toe ging tijdens kerst. ‘Dat is dus gewoon niet zo. Dingen worden verzwegen.’

Ervaringen
Voordat Delilah vertrok, hoopte ze dat ze haar ervaringen goed kon gebruiken in haar opleiding tot social worker. Daar is ze nu nog niet zo zeker van. ‘Ik heb zoveel gezien en meegemaakt. Natuurlijk zijn er ideeën voor de toekomst, maar ik kan nog niets concreets bedenken. Het moet nog even bezinken.’

Terug naar Israël wil de student graag. ‘De mensen zijn zo lief.’ Wel wil ze dan meer van het land zien en niet alleen in het Palestijnse gebied blijven. ‘De reis was fantastisch. Ik heb veel indrukken opgedaan. Al hoef ik het komende jaar geen kerk meer te zien.’

Punt. Of had jij nog wat?

Nuchtere Nederlander

Wees ervan bewust dat elke krant, omroep en website een bepaalde politieke oriëntatie heeft. De NOS heeft al meerdere malen belangrijk nieuws verzwegen of halve feiten genoemd.

2015-01-27 21:37:16

Nuchtere Nederlander

Al het nieuws dat niet past bij hun ideeën wordt genegeerd of verdraaid. Dus daarom wil ik mijn mede-studenten graag adviseren om als zij echt willen weten wat er gebeurt in de wereld meerdere nieuwsbrengers te checken. Wees bewust dat elke krant,

2015-01-27 21:28:57

Nuchtere Nederlander

Beste mensen, het statement dat ik maak dat NOS propaganda is, is een heftige, maar ik denk dat het zeker waar is. De Nationale Omroep Stichting zendt enkel uit wat past bij de (super-linkse) denkbeelden van de redactie. Al het nieuws wat daar niet

2015-01-27 21:23:58

Meer lezen?