Terug naar overzicht

Seminar: ‘Niets duurt voort behalve verandering’

‘Wees de verandering die je in de wereld wil zien’. Met de wijze woorden van Mahatma Ghandi werd Be the change geopend, het seminar dat in het teken stond van verandermanagement. De avond werd georganiseerd door zes minorstudenten Consultancy.   

‘Verandermanagement is een centraal thema geweest in onze minor’, vertelt organisator Ireen Korten. ‘Daarnaast zijn de meeste van ons studenten Human Resource Management dus wij gaan  in de toekomst waarschijnlijk veel te maken krijgen met veranderprocessen.’

Impact
Korten vervolgt: ‘Verandering is de enige constante in een organisatie en het is dus een belangrijk onderwerp in de praktijk. Grote veranderingen zoals een fusie of reorganisatie hebben veel impact op de werknemer. Als één van hen weerstand biedt, loopt het traject mis. 70 tot 80 procent van de verandertrajecten mislukt.’

Veranderd worden
Gastspreker Ron Peters heeft een tip voor de jonge consultants. De directeur van VOBN, de vereniging voor Nederlandse betonmortelfabrikanten, raadt aan een verandering nooit als een evangelie uit te storten over werknemers. ‘Zet mensen zelf aan het denken en ze zullen veranderingen sneller accepteren.’

De tweede gastspreker Clem Schouten, partner bij adviesbureau Rijnconsult, heeft de overtuiging dat mensen niets tegen veranderingen hebben maar dat zij zich verzetten tegen veranderd worden. ‘Veranderen is een essentieel onderdeel van ons werk. Mensen moeten leren werken in nieuwe omgevingen.’

Certificaten
Naast de gastsprekers stond er ook een workshop en een netwerkborrel op het programma. Aan het eind van de avond ontvingen een kleine tachtig studenten het certificaat voor de succesvolle afronding van de minor.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?