Ophef om verplichte corveedienst Avans

Een aankondiging in het noodgebouw van Avans in Breda zorgde gisteren voor ophef. Er zou sprake zijn van verplichte corveedienst voor Avansstudenten vanwege bezuinigingen. Het bleek om een schoolopdracht te gaan.

De aankondiging hing geheel in de Avanshuisstijl aan de deur, inclusief (zonder toestemming gebruikte) handtekening van de directeur van de Academie voor Sociale Studies Breda. ‘Vanwege bezuinigingen binnen Avans zijn wij genoodzaakt om een groot aantal van de schoonmaakwerkzaamheden in te korten. Deze taken zullen worden ingevuld door de studenten van Avans. Schrijf je in via avanscorvee.nl,’ was te lezen in de brief.

Avanscorvee 4

Kritisch denken
    Op Twitter verschenen al snel verontwaardigde reacties. Wie naar de link ging, moest inloggen met zijn Avansgegevens. Deze site leek exact op de inlogsite van Avans. Daarna kwam de tekst tevoorschijn: ‘Beste Student,

Bij deze kan ik jullie mededelen dat Avans geen corveeplicht gaat handhaven. Dit is mijn concept voor school dat gaat over kritisch denken, omdat er vaak zonder eerst goed na te denken een mening of boodschap voor waar wordt aangezien.

CMD-studenten hadden de opdracht gekregen een campagne te bedenken over iets dat ze bezig houdt, daar kritisch naar te kijken en de campagne vervolgens multimediaal te verspreiden. De student ging iets te enthousiast te werk om haar probleem, het klakkeloos overnemen van ieder nieuwtje, onder de aandacht te brengen. De flyers en de website moesten van Avans direct offline gehaald worden.

Niets overnemen
    Wie zijn inloggegevens heeft ingevuld op de corveesite hoeft niet bang te zijn. De student heeft plechtig beloofd niets met de gegevens te zullen doen. Avans geeft wel de tip tóch je wachtwoord te vervangen.