Terug naar overzicht

Revival: griezelmeester Stephen King weet van geen ophouden

Meer dan veertig jaar nadat Stephen King debuteerde met Carrie laat hij met Revival zien het griezelen nog lang niet verleerd te zijn. Maar hij gaat er wel subtieler mee om.

Met Revival doet King weinig wat hij nog niet gedaan heeft in zijn omvangrijke oeuvre. Opnieuw vormt het kleinsteedse Amerika het decor van een verhaal waarin een getroebleerd hoofdpersoon in aanraking komt met het ‘kwaad’.

Dominee
In een klein dorpje in New England, een halve eeuw geleden, valt een schaduw over een jongetje dat met zijn soldaatjes speelt. Jamie Morton kijkt op en ziet een indrukwekkende man: de nieuwe dominee Charles Jacobs. Al snel krijgen ze een sterke band, gebaseerd op hun gedeelde interesse voor experimenten en elektriciteit. Decennia later leeft Jamie een nomadisch rock & roll-kroegleven en is hij verslaafd. Bij toeval stuit hij weer op Jacobs die hem kan genezen van zijn verslaving, maar daar staat wel wat tegenover.

King combineert in dit boek de strijd tegen verslaving met de verregaande invloed van televisiedominees en een klassiek Frankenstein-verhaal. Revival is vintage Stephen King. Heerlijk voor de vele liefhebbers, maar niets nieuws onder de zon voor criticasters.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?