Terug naar overzicht

Stresstest moet problemen digitale toetsen voorkomen

Computers die vastlopen, daar zit je nóóit op te wachten. Helemaal niet als je net bezig bent met een digitaal tentamen. Tijdens de afgelopen toetsperiode was het een aantal keer raak. De Taskforce Digitaal Toetsen heeft de oorzaken van de problemen achterhaald en wil met stresstesten soortgelijke situaties in de toekomst voorkomen.

Zo’n 150 eerstejaarsstudenten van de Academie voor de Technologie van Gezondheid en Milieu (ATGM) kregen tijdens de afgelopen tentamenperiode ’s avonds het bericht dat de geplande digitale voortgangstoets van de volgende dag niet door zou gaan. ‘We kunnen de kwaliteit van de toets op dit moment niet waarborgen’, zei academiedirecteur Paul van Hal.

Eky Fioole en Chantal Kiens, beiden van het Leer- en Innovatiecentrum en lid van de Taskforce Digitaal Toetsen geven uitleg.

Welke academies zijn de afgelopen toetsperiode getroffen?
‘Vooral bij de ATGM zijn er problemen geweest met digitale toetsen’, zegt Eky Fioole. ‘Maar vergeet niet: elke periode hebben we bij Avans honderden digitale toetsen. Bij maar een heel klein deel daarvan gaat het fout.’

Wat was de oorzaak van het probleem?
Fioole : ‘De beveiligingssoftware die we gebruiken bij de afname van digitale toetsen in Blackboard werkt alleen in combinatie met Internet Explorer 11. Momenteel is Internet Explorer 9 in gebruik bij Avans. Daar liepen computers dus op vast.’

Kiens: ‘De trend is bovendien dat toetsen steeds groter en complexer worden. Bij de hogeschool worden zo’n tien verschillende toetssystemen gebruikt zoals hogeschooltaal, toetsen in Blackboard en toetsen die draaien in de eigen netwerkomgeving. Grote, complexe toetsen gaan meestal goed. Vorig jaar waren er geen problemen mee.’

Fioole: ‘Daarnaast werd Blackboard de afgelopen toetsperiode intensief gebruikt door studenten die zich voorbereidden om te toetsen en door wat achteraf bleek, het Retention Center van Blackboard zelf. Hierdoor raakt de database overbelast omdat daarmee constant de voortgang van studenten wordt bijgehouden.’

Hoe worden deze problemen in de toekomst voorkomen?
Fioole: ‘Ten eerste gaat Avans in februari over op Internet Explorer 11 en gaan we tijdens toetsperiodes het Retention Center uitzetten. Daarmee zijn de problemen van de afgelopen toetsperiode verholpen.’

Kiens: ‘We willen het vertrouwen in digitaal toetsen terugwinnen. Laten zien dat het echt kan. Daarom gaan we pizza en cola-sessies, een stresstest, organiseren, daarin testen we of de problemen verholpen zijn en geen nieuwe zich aandienen.’

Fioole: ‘Studenten van de ATGM en de Academie voor Engineering & ICT vragen we mee te doen aan deze stresstest. Ze maken dan een fictieve toets, die vergelijkbaar is met de toetsen waar het in de afgelopen periode verkeerd mee is gegaan.’

Kiens: ‘Daarnaast gaan we in de toekomst toe naar een Avansbreed toetssysteem. Uiteindelijk moet er minder diversiteit zijn zodat de veiligheid beter gewaarborgd is. En de stresstesten gaan we meerdere keren terug laten komen.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?